KULTUR 2022-05-12 KL. 10:00

Fyra konstnärer under samma himmel

Av Anneli Leijel

Fyra konstnärer under samma himmel
KREATIVT SÄLLSKAP. Tillsammans har fr v Åsa Alneng, Kerstin Mattsson, Inger Strömberg och Josefin Wendel Carlsson utställningen "Under samma himmel". Foto: Roffe Andersson

Under maj månad visar fyra Vallentunakonstnärer sina konstverk på Ateljé Öga i Vallentuna.

I lördags bjöd de in till Vernissage. ”Under samma himmel” är namnet på utställningen som är en samlingsutställning för Ukraina.

Åsa Alneng är en av de fyra konstnärerna. Hon arbetar även som konstlärare. ”Under samma himmel” hette en bilduppgift hon förberett för sina elever.

– Då kom det till mig att ”Under samma himmel” vore ett passande tema för den här utställningen. Dels för att vi är fyra konstnärer med olika uttryck, som visar sig i en bredd i olika tekniker och stilar. Dels med tanke på Ukraina och kriget. Det känns bra att göra något och tio procent av det vi säljer går till krigets offer i Ukraina.

Målandet - en vinstlott
De som ställer ut tillsammans med Åsa Alneng är Inger Strömberg, ansvarig för Konst i Roslagen i Vallentuna, Josefina Wendel Carlsson och Kerstin Mattsson. Den sistnämnde flyttade till Vallentuna från Vätö i Norrtälje för några år sedan. Hon berättar att hon hade möjlighet att gå i tidig pension och sedan dess har ägnat sig åt konsten.

– Det var min vinstlott i livet. Målandet är lustfyllt. Det känns som jag haft två liv. Nu målar jag mycket, vad ska jag annars göra som pensionär? Jag måste ha något som gör att jag känner att jag lever, säger Kerstin Mattsson med eftertryck.
Hon målar mycket naturmotiv.

– Jag vet inte vad det ska bli när jag börjar. Det är mycket natur men en och annan gestalt också. Jag målar både inre och yttre världar.

Färgstark
Josefina Wendel Carlssons målningar är mustiga, med mycket färg. En slags fantasivärldar som väcker tankarna till Alice i Underlandet och Trollkarlen från Oz. Eller som hon själv beskriver dem, surrealistiska sagomotiv med en twist.
– Jag älskar när det inte är så förutsägbart. Varför står de här klackskorna, flugsvampskorna i en skog? Det är lite surrealistiskt.

Josefina Wendel Carlsson målar mycket i olja. Då kan hon ha igång flera målningar parallellt medan oljan torkar, och behöver inte ha bråttom.

– För mig är det ett lugn, en meditation i målandet. Timmarna flyter iväg när jag målar, säger Josefina Wendel Carlsson.

Hon säljer även sin konst iform av brickor och kuddfodral. Initiativtagare till utställningen ”Under samma himmel” är Annika Adams som driver Ateljé Öga. Här säljer hon framför allt inramningar av konst och foto, men även konstprodukter. Och ibland har hon konstutställningar här.

– Jag tycker om att lyfta fram lokala konstnärer, säger Annika Adams.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se