KULTUR 2021-03-18 KL. 10:22

Hanna Widerstedt ställer ut i sin barndoms Vallentuna

Av Hege

Hanna Widerstedt ställer ut i sin barndoms Vallentuna

VINST. Att få ställa ut är en stor vinst, varje såld tavla är en stor vinst. Livet jag lever nu är en stor kontrast mot livet i Berlin. Livet är lugnt nu och jag njuter”, säger Hanna Widerstedt.
Foto: EVA LINDBLAD

Hon har ett förflutet som utskälld bloggare, deltagare i Big Brother och sexsäljare i Berlin. Men nu lever Hanna Widerstedt från Vallentuna ett lugnt liv med kaniner, konst och sambo. Hennes konst ställs nu ut i Kulturhuset.

Hanna Widerstedt växte upp i Vallentuna och skapade en blogg där hennes osympatiska alter ego kunde säga saker som att hon hatade fattiga människor. Det hela var ett konstprojekt, hävdade Hanna efteråt. År 2012 var hon med i Big Brother, men efter bara en kort tid avbröt hon sin medverkan.
Därefter kom ångestattacker i direktsänd tv och Hanna flydde till Berlin. Men drömmen om att försörja sig på sin konst gick i kras, och till sist hamnade Hanna i prostitution.
– Jag bodde i Berlin i sju år och där gick det fel, säger Hanna, som skrivit boken ”Till mina torskar. Mitt liv på Berlins sexklubbar och den långa vägen hem”.

Kärleken till kaninen
Misshandel och hjälplöshet var en del av livet, som till sist nästan slutade i självmord. Det blev kaninen Ester som satte stopp för självmordet.
– Det är helt sjukt att man kan ha så mycket kärlek för ett djur. Jag hade så mycket kärlek att jag tänkte ”vad händer med Ester om jag dör, vem ska ta hand om henne och mata henne”. Den kärleken är väldigt ren och vacker. Det här låter så kliché, och Ester har inte fattat det än, hon vill bara äta morötter, säger Hanna.

"Jag gillar det fula"
Hon satte sig till sist på ett tåg norrut, med Ester i bagaget, och träffade så småningom kärleken. Nu är det konsten som gäller.
– Jag fokuserar på att finna lugn och ro. Mitt liv är väldigt lugnt just nu och det är så skönt. Jag njuter. När jag flyttade till Växjö och blev ihop med min partner köpte vi en kanin till, han heter Picasso. Vi är en liten kaninfamilj.

Utställningen i Kulturhuset visar tio av Hannas verk, skapade i tusch, akvarell och akryl.
– Jag gillar det fula. Det låter lite konstigt men jag tycker det är fascinerande att alla människor har två sidor. När jag skapar kör jag mycket starka färger men jag tycker också om att skapa något som inte är estetiskt vackert.

Lockar unga tjejer
Att det bara blir tio verk beror på att Hanna sålt så många av sina tavlor.
– Det är jätteroligt, och extra roligt är det att så många unga tjejer vill köpa. Det är inte så vanligt att en 16-årig tjej vill köpa en tavla, de vill typ köpa en Iphone.

Apropå köpa så jobbar Hanna mot sitt shoppingberoende. I Berlin tjänade hon stora pengar, men de gick genast åt till lyxshopping. Det dyraste hon köpte var en väska för 100.000 kronor.
– Jag tjänade så mycket pengar i Berlin och tyckte det var en jättebra idé att köpa väskan. Jag använde den aldrig. Nu försöker jag fylla ut mitt liv med annat och undvika triggers. Är man lycklig vill man inte spendera alla sina pengar. Jag har läst mycket om olika typer av missbruk och jag vet att jag aldrig kan säga att jag är frisk, jag får kämpa varje dag och varje dag är en vinst.

Till sist: Hur minns du Vallentuna?
– Vallentuna är inte så stort, jag har alltid haft en önskan om att fly därifrån. Men sedan när man blir äldre börjar man uppskatta Vallentuna. Jag tycker väldigt mycket om att promenera runt där, det är fint vid Angarn och jag har många minnen därifrån. Det känns roligt att ställa ut där jag är uppvuxen.