KULTUR 2021-11-25 KL. 12:59

Hon målar landskap från Gotland till Lofoten

Av Anneli

Hon målar landskap från Gotland till Lofoten

Inga-Birgit Stennemark eller ”Lillan” som hon kallas och signerar sina målningar med, är månadens konstnär på Öppen konstvägg i Vallentuna kulturhus.

–De flesta känner mig som Lillan, men när jag jobbade med barn, som förskollärare och församlingspedagog i Vallentuna församling, använde jag mitt tilltalsnamn, säger Inga-Birgit Stennemark.

Hon är född och uppvuxen här i Vallentuna och i Vallentuna församling arbetade hon i 30 år. Hon började med kyrkans barntimmar, sedan blev det sexårsverksamhet för att de sista åren jobba administrativt med ansvar för barnverksamheten i församlingen. Måla, började hon göra för 25 år sedan, när hon var runt 50.

–Jag gick en målarkurs i olja och målade i olja flera år, men sedan gick jag över till akvarell och de sista åren har jag enbart målat i akvarell.

Hon hämtar sina motiv i naturen och målar oftast landskap. På konstväggen i kulturhuset hänger allt från en målning från Helgumannens fiskeläge på Fårö, Gotland till ett landskap nära Lofoten i Nordnorge.

–Min son och sonhustru har ett fritidsställe på halvön Steigen, nära Lofoten, och där är jag ibland på somrarna.
Det hon tycker så mycket om med akvarell är att det både går att måla mer precist, som i målningen från Kreta där stengången och bougainvillean träder fram i klara färger, och att det går att göra akvareller med mer vatten, vått i vått, som det kallas.

–Då lägger man först en grundfärg och sedan en färg över som man låter rinna åt alla håll, för att sedan låta färgen och penseln fånga ett motiv. Det är väldigt slaskigt, men roligt, säger Inga-Birgit ”Lillan” Stennemark.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se