KULTUR 2022-02-03 KL. 10:30

Hon ställer ut sin mors konst på Träffpunkten

Av Anneli Leijel

Vallentunabon Gunni Ström ställer ut sin mors tavlor på Träffpunkten. Hon visar ett 15-tal oljemålningar med motiv från Norrland, där mamman och konstnären Sandra Ericsson bodde i många år.

Hon ställer ut sin mors konst på Träffpunkten
STOLT. Gunni visar upp sin mammas konst på Träffpunkten i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

– Det är en minnesutställning, säger dottern Gunni Ström.

Modern Sandra Ericsson föddes 1906 i Jakobstad i svensktalande Österbotten i Finland. Hon levde fram till 1997 och blev 90 år, berättar Gunni Ström.

– Hon efterlämnade en stor konstsamling, både inramat och annat och nu har jag fått tillfälle att visa hennes målningar på Träffpunkten här i Vallentuna.

Gunni Ström berättar att hennes mamma blev krigsänka med tre barn. Så småningom flyttade hon till Sverige och Sundsvall, eftersom Sverige sökte arbetskraft. Hon arbetade med att ta hand om äldre och sjuka i både Sundsvall och Sveg.

De norrländska landskapsmotiven, från trakterna kring Sundsvall och från Härjedalen, till exempel en målning av Vemdalsskalet, är det som nu visas på Träffpunkten. Människor och miljöer var det Sandra Ericsson tyckte om att måla. Hon både gick konstkurser och höll egna kurser.
När hon blev lite äldre flyttade hon till Vallentuna, inte minst för att komma närmare dottern Gunni. Sandra Ericsson arbetade ett tag på Vallbostrand och hon bodde i Vallentuna fram till sin bortgång 1997.
– Hon var verksam som konstnär på fritiden och som pensionär sedan hon slutat jobba på Vallbostrand. Hon var en av dem som arbetade med den stora väggbonaden som fick hänga på Väsbygården, berättar Gunni Ström.

Sandra Ericson gjorde flera väggbonader och en av dem visar en demonstration på Första maj under 1980-talet. Den finns nu att se på Träffpunkten.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se