KULTUR 2021-05-12 KL. 09:42

Inger Strömberg ställer ut på Ateljé Öga

Av Anneli

Inger Strömberg ställer ut på Ateljé Öga

VATTENSTÄMPEL. Många av Ingers tavlor har naturen som inspiration och motiv, ofta med vatten i fokus.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Blommor och hav. Så heter Inger Strömbergs utställning som finns att se på Ateljé Öga fram till den 5 juni.

Här samsas vattenmotiv med penséer, blåklockor, magnolia och andra blommor målade i akvarell.

Det var för sju år sedan, när Inger Strömberg och hennes make båda beslöt sig för att gå i tidig pension några år efter att de fyllt 60, som hon började måla på allvar. Sedan dess har hon målat med naturen som inspiration, där vatten är en självklar del. Inspirationen hämtar hon i allt från Vallentunasjön till havet utanför Skåne och Karibien.
Och att det är något särskilt med vatten, sjöar och hav, är vi nog många som håller med om.
–En person sa till mig att hon upplevde en målning med vatten som att hon sjönk in i tavlan och att den gav henne ett lugn. Det är trevligt om mina målningar leder till välbefinnande för någon annan, säger Inger Strömberg.

3D-känsla
Dina tavlor som föreställer blommor är målade i ljusa färger och ger en känsla av glädje och harmoni. Är det tanken?
– Vad kul att du tycker det. Konsten speglar ju en själv och jag är ofta tillfreds med livet. Jag tycker att det finns mycket att glädjas åt.

Att måla blommor är något nytt för Inger Strömberg. Hon ville testa något annat, gå utanför sin komfortzon, och valde blommor. En del av målningarna ser nästan tredimensionella ut.
– Det är det som är tjusningen med akvarell, att man kan måla både väldigt detaljerat och precist, men även mer diffust, förklarar Inger Strömberg.

Klagar inte om pandemin
Det senaste året med pandemin har varit utmanande för alla, men Inger Strömberg säger att hon haft det bra.
– Jag ska inte klaga, jag bor och lever bra och har en son nära som vi kan träffa. Sedan har vi en son i Mexiko som vi förstås inte har kunnat träffa den här tiden.

Ateljé Öga – ram och design, där Inger Strömbergs målningar hänger, både inne i butiken och i skyltfönstret, är en butik som erbjuder kvalitetsinramningar av konst och foto. Här finns också olika konstprodukter, som färg, till salu. Ateljé Öga drivs av Annika Adams som utför själva inramningarna.
– Jag gör inramningarna i egen verkstad i Angarn. Butiken är till för beställning och hämtning av inramningar och ibland är det konstutställningar här. Jag tycker om att lyfta fram lokala konstnärer, berättar Annika Adams.