KULTUR 2023-09-21 KL. 08:28

”Jag är en kreativ själ”

Av Anneli Leijel

”Jag är en kreativ själ”
FANTASIFULLT. Anna Taxén, uppvuxen i Vallentuna, ställer ut sin abstrakta konst med realistiska inslag på Öppen konstvägg i Kulturhuset, Vallentuna. Foto: Anneli Leijel

Nu visar Anna Taxén, 23 år, några av sina målningar på Öppen konstvägg i Kulturhuset, Vallentuna. De ljusa akrylmålningarna är inspirerade av de fyra årstiderna – vintern, våren, sommaren och hösten.

– Jag är en kreativ själ. Jag måste hålla på med något kreativt, så att jag utvecklas och kommer framåt, säger Anna Taxén.

Till vardags jobbar hon med nybilsförsäljning av ett exklusivt bilmärke i Kista. Det kreativa inslaget har dock alltid varit ett naturligt inslag i livet. Något som hon fått med sig hemifrån där det varit naturligt att uttrycka sig kreativt, bland annat genom att spela instrument och att måla.

– Just nu går jag en skulpturkurs tillsammans med min pappa. Jag får se hur det blir med skulptur framöver, men det är roligt att utmana sig själv, säger Anna.

Säljer konst på Tiktok

För ett år sedan tog hennes målande fart på allvar och hon började måla på beställning.

– En vän frågade, kan du göra något till mig, och sen spred det sig. Någon såg den målningen och ville också ha en. Sen startade jag ett instagramkonto och lade upp videos på Tiktok. Nu hör människor i hela Sverige av sig. Jag skickade en målning till Kalmar för inte så längesen.

Hon målar tavlorna med akryl. Gör ett grundlager och låter det torka ett dygn. Sedan kan hon måla på nästa lager.

– Det tar lite tid. Ibland målar jag flera tavlor samtidigt. Medan en torkar kan jag köra en till.

Akryl är lätt att jobba med tycker hon. Även om det mesta hon gör är abstrakt konst, blandar hon gärna med små, realistiska detaljer. Hon tycker om att gömma små detaljer någonstans i målningen, som inte syns vid första ögonkastet utan tar lite tid att hitta.

– Det jag gör nu är ”custom order” – kunderna säger vad de vill ha och så målar jag efter det. De kanske vill ha med sitt sommarhus, ett barndomsminne eller ett kärt husdjur. Jag har gjort några Stockholmsmotiv också, stadshuset till exempel.

Är det lätt att måla på beställning, när du vet vad kunden vill ha?

– Jo, men jag måste känna mig inspirerad också. Det blir bättre när jag har ett flow, är inne i det och hittar en egen väg att gå. De som beställt en målning får se den växa fram, om de vill. En del säger till exempel när jag ska lägga till eller ta bort en färg, och en del vill inte se målningen förrän den är klar. Jag får ganska specifika beställningar och hittills har det funkat bra.

Hur tänker du framåt kring konsten, är det något du vill göra på heltid?

– Tanken är att skapa ett varumärke och hålla på mer med konsten. Kanske på heltid, det vore kul.

Idag målar hon hemma på köksbordet, måste vara rädd om möblerna och täcka över dem.

– Jag har en tanke om att hyra in mig i någon studio. Det hoppas jag kunna göra snart, säger Anna Taxén.

Hennes tavlor finns att se på Öppen konstvägg fram till 14 oktober. På taxens.se och på instagram finns mer information.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se