KULTUR 2022-04-28 KL. 13:00

”Jag är en spretig typ”

Av Anneli Leijel

”Jag är en spretig typ”
LEKFULL. Marjattas konstverk är fulla av liv och speglar ofta samhället. Foto: Roffe Andersson

”Lite av allt jag har testat på, till och med 2022” har Marjatta Saastamoinen, eller Mari Jatta, som hon signerar sina konstverk med, ställt ut på Galleri Freja.

Här visade hon allt från ljusa akvareller och stilleben till färgstark, abstrakt konst och även grafik.

- Jag är en spretig typ. Jag gör allt möjligt och sen tröttnar jag fort, säger Marjatta.

I de abstrakta målningarna har hon bland annat använt sig av gamla kontokort, telefonkort och en palettkniv, när hon skapat.

Några mustiga målningar med böljande, gröna risfält, är från tiden hon bodde på Sri Lanka. Här visas också porslin som hon gjort efter en kurs i keramik, men i det konstuttrycket blev hon inte långvarig, berättar hon, utan framför allt har hon målat.

- Jag återvänder alltid till akvarellmålning efter att periodvis ha målat i olja, akryl eller pastell. Jag blandar gärna olika tekniker, som berikar varandra och fördjupar uttrycket.


Foto: Roffe Andersson


Marjatta Saastamoinen är född i Finland men har bott i Sverige i hela sitt vuxna liv och de senaste 35 åren i Vallentuna. Hon är självlärd och har målat hela livet. Under åren har hon fyllt på med flera kurser i teckning och målning. Hon har ofta tecknat kroki och på senare år börjat med grafik.

Konsten och skapandet har följt henne genom livet. Vid sidan om olika jobb, både med papper på kontor och med människor, på förskola och med äldre, har hon alltid skapat.

- Nu som pensionär kan jag ägna mig åt konsten så mycket jag önskar.

Den senaste målningen som fanns med på Freja, målad i akvarell, föreställer en man som spelar cello. ”Tröst med musik i coronatider”, heter den.

- Den fick jag inspiration till när jag under pandemin tittade och lyssnade mycket på klassisk musik på teve, berättar Marjatta.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se