KULTUR 2022-06-02 KL. 15:00

”Jag bestämmer inte i förväg vad det ska bli”

Av Anneli Leijel

”Jag bestämmer inte i förväg vad det ska bli”
DIALOG. Christina beskriver skapandet som en dialog mellan henne och tavlan. Foton: Roffe Andersson

Christina Adrian är juni månads konstnär på Öppen konstvägg i Vallentuna kulturhus.

– När jag skapar bestämmer jag inte i förväg vad det ska bli, utan det blir som en dialog mellan mig och tavlan, säger Christina Adrian.

Som barn ritade hon mycket, med blyerts, tusch och kritor. Men det var inte förrän hennes egna barn började bli stora, för tio år sedan, som hon bestämde sig för att börja måla.

– Jag gick en kurs i Vedic Art för att få igång mitt skapande, utan prestationsfokus. Jag längtade efter att vara mer kreativ och ville börja måla för att det var roligt och det hjälpte kursen till med, berättar hon.

Konstformen Vedic Art är en svensk metod som utarbetades av den svenske, numera framlidne, konstnären Curt Källman. Grundsynen är konstnärlig frihet och kopplingen mellan skapandet, livet och personlig utveckling i den skapande processen.

Kurserna ges bland annat på Öland, och sedan den där första gången för tio år sedan har Christina Adrian gått en kurs där varje år. Numera är hon också utbildad lärare inom Vedic Art.

– Jag målar bara i akryl, men ibland blandar jag in andra material, som ståltråd och brodyr. Eller som här, spackel och pärlor, säger Christina Adrian och visar två av de abstrakta målningarna som finns med på Öppen konstvägg.

Det är hennes första utställning någonsin och hon har, som hon själv säger, ingen särskild stil ännu. Här finns både abstrakta målningar och konkreta dito. Som de tavlor som föreställer hud; en mun, en rygg, en mage och en bakdel. Och så landskapsmotiv från Öland.

Christina Adrian är utbildad socionom och har arbetat i 30 år med barn och familjer inom socialtjänsten.

Sedan fem år arbetar hon som familjebehandlare i Österåkers kommun. Barns situation, deras frågor och existentiella funderingar, har hon stor erfarenhet av, och det avspeglar sig också i konsten.

– Precis som vi vuxna kan känna oss ensamma i världen, kan även barn känna så. Ändå kan de vara tillsammans, som på den här målningen, säger Christina och visar en målning där två barn står sida vid sida och blickar ut genom ett fönster, samtidigt som två vuxna ligger i sängen bakom dem.

Det djupt mänskliga som förenar oss människor och det magiska mötet med varandra, är teman som återkommer i hennes målningar
– och just därför kallar hon denna utställning för ”Möten”.

– Att måla för mig handlar inte bara om att lägga på färg, utan också om att skrapa bort. När jag målat flera lager kan jag skrapa bort färg och då se något helt nytt, ett djup i tavlan eller spännande mönster. Det är ett sätt att upptäcka vad tavlan vill bli.

Fram till den 18 juni ställer hon ut på Öppen konstvägg.

– Och vill någon handla från mig skänker jag pengarna till BRIS, för de gör ett så viktigt arbete.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se