Klik venligst
KULTUR 2020-10-23 KL. 10:22

Jonathan fixar blodig vandring genom historien

Av Hege

Jonathan fixar blodig vandring genom historien

UTKLÄDD. I vanliga fall är inte Jonathan Olsson utklädd under sina turer – men till Halloween ikläder han sig en medeltida munkkåpa.
Foto: PRIVAT

I år satsar Vallentunas Jonathan Olsson på ruskiga vandringar på Halloween. Där ryms medeltida mystik och mörk folktro, liksom en utklädd turguide.

Intresset har varit stort för premiärturerna vid Halloween, som anordnas av Vallentunaföretaget Sweden History Tours.
– Hittills har jag 107 anmälda till de olika turerna i Uppsala och Vallentuna, säger företagets guide Jonathan Olsson.

Temat på Halloweenturerna är medeltida mystik, blodiga helgonhistorier och om mörk folktro.
– Medeltida mystik bygger på de tre vise männens inristningar i ringar som skyddar mot det onda, och olika ädelstenar som sägs skydda mot gift, förklarar Jonathan Olsson. Det finns en hel del blodiga helgonlegender som är knutna till Vallentuna kyrka, som också avhandlas under guidningen.
– Bland annat historien kring Johannes döparens blodiga huvud. Han är ett av skyddshelgonen som är kopplad till Vallentuna kyrka, säger Jonathan Olsson.

Mörk folktro innebär att ha ett fokus på nattens varelser. Nattramn, Gloson, varulvar, Maran och det väsen som kallas Bjärra eller mjölkhare. Det sistnämnda trodde man handlade om en förvandling av ett barnfinger. Fingret hade grävts upp på kyrkogården av en häxa och fingret lindades in i sju sorters garn.
– Sedan droppade man blod på fingret för att slutföra förvandlingen till Bjärra. Den hoppade runt och sög mjölk från kornas juver så att de sinade. När Bjärran spytt upp mjölken tog häxan den och gjorde den största smörtoppen i byn, berättar Jonathan Olsson.

Han tillägger att en del av sägnerna rör sig kring mat som mjölk, ost och smör, som var nödvändiga för att överleva vintern.

Den som vågar kan anmäla sig till de läskiga turerna på kvällen, men det finns också turer på dagen för den som vill ha det lite mindre kusligt.
– Jag har satt från sex år och uppåt, men störst intresse är det bland 13 +, och de vill helst gå på natturerna, säger Jonathan Olsson.

Hans guideföretag verkade utdömt under början av corona, när de vanliga, internationella kunderna snabbt slutade komma.
– Men det har gått mycket bättre än förväntat med de lokala gästerna. Jag har haft nästan 380 personer på turer sedan i mars, och det har varit jättekul, säger Jonathan Olsson.