KULTUR 2022-04-07 KL. 15:00

Kaisa Essén växlar mellan olika konstuttryck

Av Anneli Leijel

Kaisa Essén växlar mellan olika konstuttryck
SPELSINNE. Kaisa Essén vid ett unikt schackbräde med spännande pjäser. Foto: Roffe Andersson

Nu visas Kaisa Esséns verk på Galleri Freja i Vallentuna. Här finns allt från grafik och skulptur till akrylmålningar med abstrakta motiv.

- Jag är inte så uthållig, jag tycker om att byta och variera mellan olika uttrycksformer, säger Kaisa Essén när vi möts på galleriet.

Sedan hon gick på Konstfack 1968-1972 och studerade keramik har hon arbetat som konstnär med olika tekniker, och vid sidan om haft olika ”brödjobb”.
Medan hennes skulpturer går i vitt och grått, eller brunt som är den naturliga lerfärgen, så är hennes abstrakta akrylmålningar desto mer färggranna.

- När jag målar abstrakt tycker jag om att ha färger som gör sig tillsammans, gärna komplementfärger som till exempel rött och grönt. Jag får en idé och börjar, och sedan drar det i väg.


RÖRELSE. En stormrapport på amerikansk TV inspirerade till denna målning. Foto: Roffe Andersson


När det kommer till de abstrakta målningarna ligger det i betraktarens öga att se vad de föreställer, eller vilka tankar och känslor de väcker. Flera av dem har inget namn, utan kallas rätt och slätt för tjugor, för att de är 20 gånger 20 centimeter stora.

En större abstrakt målning, akryl på duk, heter dock ”Orkaner”.
- Den gjorde jag efter att ha sett väderleksrapporter från USA med stora orkaner som rör sig in över landet, berättar Kaisa Essén.

Till skillnad från de abstrakta akrylmålningarna är hennes skulpturer mycket konkreta. I första rummet ringlar en orm på golvet, gjord av ett gammalt avgasrör, kompletterad med trä. Och i rummet bredvid finns ett stort schackbräde, komplett med schackpjäser, allt i stengodslera. Längs ena väggen reser sig blommor i stengods, som med fördel kan placeras i trädgården, och högt upp på en vägg finns en korsfäst lerduva.

- Putin har korsfäst fredsduvan, säger Kaisa Essén.

Hon ställer ut på Galleri Freja under två helger. Helgen den 9-10 april är andra och sista helgen.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se