KULTUR 2022-05-24 KL. 20:00

Klubb Cosmos bjöd in till kreativ festival

Av Anneli Leijel

Klubb Cosmos bjöd in till kreativ festival
VÄLBESÖKT. Det var ganska många som kom när klubb Cosmos arrangerade festival på Mega. Foto: Roffe Andersson

På tisdagskvällar samlas Klubb Cosmos på fritidsgården Mega för att skapa. Förra veckan bjöd de in till en ord-, musik- och filmfestival. Det bjöds på prinsesstårta och dricka och från scenen framfördes låtar, texter och en radioteater.

– Det är första gången vi har en sådan här festival och det är i samarbete med biblioteket och Kulturskolan. Vi vill visa upp vad vi jobbat med det här året, berättar Anette Fahlcrantz som är samordnare för aktiv fritid och dramapedagog.


UNDERHÅLLNING. Besökarna bjöds på flera olika nummer på scenen. Foto: Roffe Andersson


Klubb Cosmos är till för dem som har en funktionsnedsättning. Tisdagar är deras kväll på Mega och torsdagar är det integrerat. Sedan i höstas har de tillsammans med Åsa Carlsson från Kulturskolan arbetat med musikproduktion. De har gjort och spelat in egna låtar. De har också arbetat med animerad film och radioteater, och med texter i form av dikter och berättelser tillsammans med Anna Fogelberg från Vallentunas bibliotek.

– Jag är här varje tisdag, det är fantastiskt fint, säger Sebastian, en av deltagarna som också varit med på funkisfestivalen och vann 2019.

Till tisdagens festival var bland annat anhöriga och de som jobbar på korttids inbjudna.

I en del av lokalen visades de animerade filmer som skapats det senaste året och som fortfarande befinner sig i en arbetsprocess.


LÄSNING. Här läser Sebastian, känd från funkisfestivalen som han vann 2019, en text. Foto: Roffe Andersson


När det var dags för uppträdande på scenen inledde Anette Fahlcrantz med att hälsa alla välkomna. Sedan blandades uppträdande med förinspelade låtar och textuppläsning.

Några av dem som uppträdde var Adam som dansade loss till de två låtar han gjort, Linda som läste sagan ”Gullvivan” och Sebastian som läste två sagor. En kille, som ville uppträda under pseudonym med namnet Robin Handley Books, stod för radiopjäsen ”Vägen till Klubb Cosmos”.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se