KULTUR 2022-01-27 KL. 12:00

Konst vid första ögonkastet

Av Anneli Leijel

Camilla Ardels ögonblick visas på Öppen konstvägg.

Konst vid första ögonkastet
Camilla Ardel visar upp sina ögonblick. Foto: Roffe Andersson

La prima vista, på svenska ”Vid första anblicken”. Så heter konstnären Camilla Ardels utställning som visas på Öppen konstvägg i Vallentuna kulturhus fram till 19 februari.

– La prima vista är en musikterm som innebär att du får noter satta framför dig som du inte har sett förut och spelar på en gång. På samma sätt speglar den här utställningen ögonblicket, där jag utan att bearbeta fångar det som kommer upp i ögonblicket, säger Camilla Ardel när utställningen visas upp.

I skapandet har hon använt flera tekniker, rollat och penslat och sedan i ett oavbrutet flöde letat och valt ut de ytor hon tycker om.


Konstverk av Camilla Ardel. Foto: Roffe Andersson


Därefter har hon bearbetat ytorna ännu en gång, med till exempel tusch eller blyerts, och nya, mindre konstverk har växt fram. 35 av de 56 verken visas här, men Camilla Ardel håller utkik efter en större lokal där hon kan visa samtliga.

– När jag valt ut delarna har jag jobbat med olika tekniker, med akvarell, med tryckt papper och med fingrarna. Energin och flödet har stått i centrum och det har inte handlat om att få det snyggt och rätt. Det har inte varit någon prestigegrej alls.

Inspiration från noter
Hon har skapat ända sedan hon var liten och i ett par av bilderna kan man se en flicka på en stol.

– Den röda lilla flickan på en stol gjorde jag för första gången när jag var fyra år. Den kom till igen och speglar barnet inom mig, säger Camilla Ardel.

Camilla Ardel berättar att hon i ett par av verken inspirerats av noter. Kanske inte så konstigt med tanke på att hon själv spelat cello i många år, sjunger och tagit upp blockflöjtspelandet igen. Men om det är noter, eller kanske alfabetiska tecken på något främmande språk, spelar ingen roll.

– Jag tycker om att man kan se öppningar och associationer i sitt eget liv och hämta tankar utifrån det, säger Camilla Ardel och tillägger:

– Konst kan bli så mycket för en speciell elit. Jag inspireras av dadaismen. Vad är fult? Det som är fult kan vara vackert. Det beror på hur betraktaren ser det utifrån sig själv.


Camilla Ardel visar upp sina ögonblick. Foto: Roffe Andersson


Till vardags arbetar Camilla Ardel, som gått bildlärarlinjen på Konstfack, som just bildlärare med högstadieungdomar – något hon tycker är jätteroligt. En och annan utställning har det blivit under åren, men nu hoppas hon att det ska bli fler, och framför allt ska hon skapa mer.

– Jag har gått ner i tid för att mitt eget skapande ska kunna få mer plats och hoppas kunna arbeta mer som konstnär när jag blir äldre.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se