KULTUR 2024-01-18 KL. 09:29

Konstnärer ställer ut i Karby gård

Av Anneli Leijel

Keramikern Julia Bergström visar sina alster i ”Tre keramikers uttryck”. Vad kan passa bättre en dag när januarikylan biter, än att värma sitt sinne med konst?

Konstnärer ställer ut i Karby gård
FÄRGGLADA. Inger Strömberg (till vänster) och Lillan Stennemark ingår båda i akvarellgruppen Blå i Karby Gård. Foto: Roffe Andersson

Den 13 januari invigdes årets akvarellsalong på Karby Gård i Täby. Under de tre sista helgerna i januari visar tre akvarellgrupper sina alster i huvudbyggnaden, och bland dem finns fyra konstnärer från Vallentuna med. Samtidigt, i ena flygeln, ställer tre keramiker ut, däribland Vallentunakonstnären Julia Bergström.

– Sedan ett par år är jag medlem i Täby konsthantverkare. Vi är tio medlemmar, och fem gästutställare som visar och säljer våra konsthantverk här i västra flygeln, berättar Julia Bergström.

Efter pandemins, enligt henne själv, mer dystra skapande, kände hon att hon ville göra saker som man blir glad av.

– Jag märkte att sådant man blir glad av sålde och det har hållit i sig.

Från Freja till Karby

Hon inspireras av naturen och djuren i sitt skapande. Här finns glada grodor i färggranna kläder, ett par kaktusar med röda kaktusfrukter, vallmo och snödroppar, svampar som hon älskar, men också en döende björk.

– Jag var ledsen när jag gjorde den. I närheten av vårt lantställe i Hälsingland skövlas det mycket skog. Markägarna tar ner skog och säljer, berättar Julia Bergström.

Men björken är ett undantag. De roliga och uppiggande skulpturerna är i majoritet. Som den burleska damen, en twist på den välkända skulpturen Venus från Willendorf.

Julia Bergström och Vallentunakonstnärerna Inger Strömberg och Lillan Stennemark, som var med på invigningen i lördags, gläds åt att få visa sin konst på Karby gård. Särskilt sedan Vallentunas konstgalleri Freja stängde sommaren 2022.

– Det här är en jättefin lokal att ställa ut i, det är mycket folk och jättekul att vara här, säger Inger Strömberg.

Både hon och Lillan Stennemark ingår i akvarellgruppen Grupp blå, som varje onsdag träffas och målar tillsammans på Karby gård. I deras målningar är naturen, särskilt havet, ett återkommande tema.

– Den här målningen med havet och båtarna är inspirerad från en av Zorns målningar. Det är en liten del av hans motiv som jag målat av, berättar Lillan Stennemark och visar.

I den andra akvarellgruppen, Aqua Viva, som också ställer ut under akvarellsalongen, är Vallentunakonstnärerna Marjatta Saastamoinen och Stig Rybrink med.

Akvarellsalongen och ”Tre keramikers uttryck”, där Julia Bergströms skulpturer finns med, visas helgerna 20-21 januari och 27-28 januari mellan klockan 12 och 16.