KULTUR 2020-10-23 KL. 10:29

Kullström vill fånga stadens ljus i mörker

Av Uffe

Kullström vill fånga stadens ljus i mörker

"På kvällen och natten får Stockholm en ny skepnad och att fånga ljusen som speglar sig i vattnet med långa exponering är väldigt effektfullt, tycker jag".
Foto: ROFFE ANDERSSON

"Jag älskar att fota Stockholm"

Tomas Kullström ställer ut spännande tavlor på den öppna konstväggen i Kulturhuset i Vallentuna centrum. Utställningen pågår fram till 1 november.

Utöver sitt intresse för att fotografera så är Tomas också den fritidspolitiker (Moderaterna) som förmodligen bor längst norrut i kommunen. Han och hans familj bor i Kullängen, på gränsen till Norrtälje kommun.
– Jag har kommungränsen på tomtgränsen, soptunnan och brevlådan står faktiskt fysiskt i Norrtälje.

Vad är grejen med att fotografera?
– Jag tycker kameran (den digitala skall tilläggas) är ett fantastiskt verktyg och försöker använda den till så mycket som möjligt, så brett som möjligt, så jag försöker fota allt från småkryp till stjärnor brukar jag säga.
– Men jag har en stor förkärlek till vatten och vattenfall, Röttle vattenfall försöker jag fånga alla årstider jag kan och har vägarna förbi (vi har stuga i halmstad så då åker man förbi Gränna och Röttle), Det brukar på somrarna bli en hel del solnedgångar vid havet på västkusten.

Vad är grejen med att plåta huvudstaden?
–Jag älskar verkligen att fota Stockholm, då jag tycker det är den vackraste staden med allt det gröna och allt vatten och de gamla byggnaderna, extra speciellt tycker jag det är att fota på kvällen, natten då får Stockholm en helt ny skepnad och att fånga ljusen som speglar sig i vattnet med lång exponering är väldigt effektfullt, tycker jag. Så jag tänkte nu i dessa coronatider då alla springer runt med munskydd och håller avstånd att vi kunde behöva få se Stockholm på ett litet annat sätt.

Något annat du brinner för att rikta kameran mot?
– Jag gillar också att fota landskap och olika naturvyer i de olika årstidernas skiftningar, speciellt hösten förstås.

Något annat vi får se på utställningen?
– Med solrosbilden ville jag ändå ge en liten lokal anknytning och då kändes Angarnssjöängen som ett självklart val. Jag gillar att fota där, dock inte fåglar då som så många andra utan mest för öppenheten. Hösten 2015 lyckades jag fånga flera fantastiska bilder på norrsken där.

–När vädret inte tillåter en att vara ute så blir det en hel del studiofotografering av modeller och en hel del redigering i LR/PS, vilket jag också gett en del workshops i.