KULTUR 2021-06-10 KL. 08:55

Kulturskolan ser värdet i att träffas ”live”

Av Anneli

Kulturskolan ser värdet i att träffas ”live”

ÖPPNAR UPP. På Kulturskolan ser de nu möjligheter att få komma igång med verksamheten för fullt igen. Infälld bild: Jerker Axelsson.
Foto: ROFFE ANDERSSON/Pressbild

”Glädjen av att mötas är stor - det digitala är ett komplement”

Efter nästan tre terminers påverkan av pandemin hoppas kulturskolechefen Jerker Axelsson på en mer normal verksamhet till hösten.

– Smittspridningen pekar åt rätt håll just nu och vi siktar mot att kunna ha en mer normal hösttermin. Å andra sidan trodde vi det inför förra hösten också, så jag vågar inte vara alltför optimistisk, säger Jerker Axelsson.

Han tror att Kulturskolans verksamhet, med lektioner för alla elever, kommer att vara igång som vanligt till hösten.. Men när det gäller föreställningar vill han avvakta med besked.
– Förra året hade vi ett digitalt öppet hus i augusti, men i år planerar vi för öppet hus på plats i Kulturskolan men med anpassningar efter då gällande restriktioner. Vi får till exempel se till att eleverna inte blåser i instrument, däremot finns det möjlighet att träffa kulturskolans lärare, lyssna och uppleva hela vårt ämnesutbud.

Lärarna planerar också en skolstartsturné i alla grundskolor för att visa upp vad Kulturskolan har att erbjuda.

Jerker Axelsson kan se tillbaka på tre utmanande terminer där skolans personal snabbt fått ställa om till distansundervisning när så krävts, och lika snabbt tvingats ställa in live-föreställningar. För de äldre eleverna pågick den digitala undervisningen också en längre tid.

Hoppfull inför hösten
– Vi har lärt oss massor under pandemin. Vi har tvingats till att klara av distansundervisning, arbeta med videolektioner samt utvecklat de digitala möjligheterna att redovisa elevernas lärande. Dessa kunskaper tar vi med oss som komplement i framtiden.

–Det vi upplever när vi nu återgår till mer normal verksamhet är att glädjen i att mötas och utöva kultur tillsammans är stor och mycket värdefull. Det gäller både eleverna och lärarna.
Anna Lodenius Sjödin är kulturproducent på Vallentuna kulturskola. Inför det kommande läsåret säger hon:
– Jag lever på hoppet! Till hösten önskar jag full verksamhet och till våren Fröshow och en jättestor musikalföreställning med flera skolföreställningar.

Kulturskolans verksamhet med bland annat instrument, sång, dans, teater och musikal erbjuds alla barn och ungdomar i åldern 5-19 år i Vallentuna. Genom projektet ”Kulturskola över kommungränser”, kan även barn och unga som bor i Täby och Sollentuna boka sig på kurser i Vallentuna.
På måndag den 14 juni släpps Kulturskolans kurser för bokning till hösten. Olika verksamheter och instrument har olika åldersgränser för när man kan börja.
– Men vi har ingen åldersgräns uppåt, man kan till exempel börja spela gitarr när man är 15 år. Alla upp till 19 är välkomna. Vi finns till för alla som vill prova på något nytt och utveckla sig själva, säger Anna Lodenius Sjödin.