KULTUR 2020-01-27 KL. 15:36

Låtskrivaren slår nytt Mello-rekord

Av Peter

Låtskrivaren slår nytt Mello-rekord

Foto: Peter Palmquist

Jimmy Jansson har störst chans att vinna Melodifestivalen i år. Åtminstone rent statistiskt – han ligger bakom sex av de 28 bidragen.

-Det är några av låtarna jag verkligen tror på, men man vågar ändå inte tro för mycket. Även om jag skulle ha skrivit 27 av låtarna så beror det ju alldeles på hur den andra är.

Det är bara Thomas G:son som tidigare haft med lika många sånger i Melodifestivalen under ett och samma år.

-Ja, han hade med sex stycken i tävlingen 2006, men då var det totalt 32 tävlande mot bara 28 i år. Så om man ser på hur många procent av låtarna man skrivit ett visst år så är det här nytt rekord. Förra året var jag med och skrev fem av bidragen, men jag skulle inte kalla mig melodifestivalspecialist. Jag skriver mycket musik över huvud taget och har råkat ha tur i tävlingen.

Slog igenom i TV
Jimmy var bara 17 år gammal när han slog igenom som soloartist i dokusåpan Fame Factory,. Han fick flera hits med låtar som ”Amanda” och ”Vi kan gunga”, men idag har han slutat som artist för att satsa helt på låtskrivandet.

- Man ska aldrig säga aldrig, men just nu tycker jag att det är mycket roligare att skriva musik än att sjunga själv. När man skriver för andra kan man också ha mycket större spridning bland olika genrer än när man är artist. Jag tycker att det är kul att få jobba på det sättet, att få visa olika sidor av sig själv. Dessutom är Sverige ett litet land, och vill man kunna försörja sig på musik är det dumt att begränsa sig i onödan.


igcaption>Foto: Peter Palmquist

Kärleken lockade i Vallentuna
Jimmy kommer ursprungligen från Värmland från början, men när han skulle satsa på musikkarriären flyttade han till Stockholm.

-Sedan flyttade jag tillbaka till Värmland, storstaden passade inte mig riktigt. Men jag träffade en tjej från Vallentuna, och hon hade ju sin familj där. Vi flyttade först ihop i en lägenhet i Bällsta, och nu bor vi i ett radhus inte så långt från Vallentuna centrum. Eftersom jag är en bondpojke från början så trivs jag med att det är så mycket mer natur här i Vallentuna än inne i Stockholm. Jag skulle gärna bo ännu mer på landet, men det finns det ju goda möjligheter till här i Vallentuna också.

Numera är det sällsynt att det är en enda upphovsman bakom en låt, de flesta av årets melodifestivalbidrag har skrivits av tre eller fler personer.

Mendez största hiten
-Det har utvecklats åt det hållet, ofta sitter man tillsammans med artisten när man gör klart sången, och då kommer den också att komma med input och idéer och blir en del av låtskrivandet. Tre-fyra personer är vanligt – och tittar man på USA kan det vara 15 personer som står bakom en melodi. Där kan det vara så att så fort någon kommer in i studion eller kontoret där man skriver så sätter man upp den på listan, man är rädda för att bli stämda annars. Så tycker jag inte att det ska vara, utan man vet ju vilka som verkligen varit med.

Jimmy tror att den av hans låtar som gått allra bäst är ”Everyday” med Mendez,

-Den har spelats i radion hela tiden sedan den var med i Melodifestivalen för två år sedan och de allra flesta känner igen den.

Vi bad Jimmy berätta lite om årets låtar:

”Take a Chance” med Robin Bengtsson
-Den är helt annorlunda mot det han gjort tidigare, det är som en blandning av Shawn Mendez, Laleh och ABBA. Det är absolut en av mina favoriter, just för att den har en så speciell stil.

”Ballerina” med Malou Prydz
-Det är en enormt stor ballad, också den här går tvärt emot allt vad hon visat upp. Den är lite Sia-inspirerad.

”Vamos amigos” med Mendez och Alvaro Estrella
Jag gjorde Mendez förra låt ”Everyday”, och vi har fortsatt att göra musik ihop sedan dess. Vi ville ha med honom i mello igen, men eftrgsom han är egentligen mer rappare än sångare så har vi plockat in Alvaro Estrella som sjunger i refrängerna. Det gör att vi får in ännu mer spansk latinokänsla i låten.

”Piga och dräng” med Drängarna
-Det ska bli jättespännande att få se publikens respons på den här! Den är helt borträknad hos vadslagningsbyråerna, för det är ingen artist som ungdomarna känner igen. Men det är ren glädjepop av den typ som går hem i småstäder runtom i Sverige. Jag kommer från Värmland och går själv igång på den här typen av musik.

”Winners” med Mohombi
-Det här ännu en av mina favoriter – det är en sjukt stark låt Euphoria-hållet, och Mohombi sjunger fantastiskt bra. Att man lagt den sist i tävlingen i Luleå visar ju också att produktionen tror på den, de lägger gärna artister som drar folk sist i ett program.

”Brave” med Hanna Ferm
-Hon är så jäkla bra! Jag tror att hon har chans att vinna hela alltet om stjärnorna står rätt och det är rätt låtar som deltar. Låten känns helgjuten, det är mycket girl power och Ava Max. Det är nog den modernaste produktion jag gjort, och den känns väldigt mycket 2020. Den ligger också väldigt högt på oddsen.