Klik venligst
KULTUR 2020-12-18 KL. 12:57

Lina och Samuels debutalbum nu på Spotify

Av Uffe

Lina och Samuels debutalbum nu på Spotify

LÄTTADE. Lina Granbacka och Samuel Littwold njuter av att få släppa loss den musikaliska kreativiteten i ett välarbetat album.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Lägg namnen Lina Granbacka och Samuel Littwold på minnet. Du kommer att stöta på deras sprudlande och högklassiga pop i framtiden, det är bergsäkert.

Lina, 24, är en sångfågel från Vallentuna som växt upp med att bland annat sjunga i kyrkokörer. Samuel, 26, är grabben från Täby som växt upp i ett riktigt musikerhem och som därefter blommat ut till "kulturarbetare", som han själv titulerar sig.

De blev ett par för sex år sedan nu ger de ut ett mycket välarbetat album tillsammans - A time and place.
– Det känns jättekul och bra, jag och Lina har gjort allt själva, mixat och mastrat, säger Samuel Littwold.

Mest lyssningar direkt har spåret "About you" fått. Den låten bjuder lyssnaren på en smäktande känsloresa.
– Textmässigt är albumet påverkat av den pågående pandemin, säger Lina. Varenda låt är som en reflektion av ett stadie i pandemin. Med det sagt har jag ändå försökt få in lite hopp och tro i texterna.


igcaption>NATURLIGT. Albumets omslag.
ILLUSTRATION: EMELIE SJÖDÈN

Proffsigt album
Tanken på att göra ett album kom i mars/april, berättar Samuel.
– Vissa låtar är skrivna 2019 och vissa i vår. När jag skriver musiken använder jag ofta fake-texter och sedan skriver Lina riktiga.

Albumet - A time and place, är riktigt proffsigt genomarbetat och ger vibbar av när plattor var som bäst och man verkligen lyssnade på varje låt och text för att sedan gilla helheten.
– Jag har haft en dröm sedan 10 år, inspirerad av Coldplay, att göra ett konceptalbum, förklarar Samuel.
Albumet släpptes 25 november och förhoppningsvis innebär det en start på en gemensam musikkarriär för dem.
– Vi hoppas att musiken sprids, vi har fått fler lyssningar och streaming än vi vågat hoppas på, menar Samuel.

"Lyxigt" att växa upp här
Både Lina och Samuel tycker att deras förutsättningar att få leva ut sin musik under uppväxten har varit bra. De tycket att både Vallentuna och Täby ger musikintresserade bra möjligheter.
– Det har varit jättehäftigt att växa upp i Vallentuna, säger Lina. Jag har alltid haft någon sorts forum för min musik. Jag har tagit pianolektioner, varit på musikskolan, gått på dans. Jag är tacksam mot Kulturskolan som alltid gett mig möjlighet att utvecklas. Sedan, Kulturhuset, Vallentuna är en lyxig kommun att växa upp i.
– Vallentuna församling har betytt så otroligt mycket för mig också. Nivån på musiken där har varit mycket hög.

Bra förutsättningar i Täby
Samuel berättar att musikutbildningen varit bra i Täby.
– Jag är som sagt uppväxt i en musikerfamilj och gick i Täbys musikklasser mellan årskurs fyra och nio. Jag hade musik och körsång på schemat dagligen.

Det Samuel kan sakna är själva scenerna att spela upp sin musik på.
– Jag som kulturarbetare saknar spelplatserna. De har blivit färre. Men vi har ändå skolan, och som för Lina, kyrkan, att falla tillbaka på.

Nytt album: A time and place
Releasedatum: 25 november
Antal låtar: 10
Grejen med albumet: Lyssna gärna på hela albumet från introt till avslutningen med "Calling far home" Om du ska lyssna på några bara så missa inte "Flower", "About You" eller "Pattern".