KULTUR 2024-02-01 KL. 09:00

Malins utställning: Svartvit, sagolik och serieliknande

Av Daniel Bergholm

Malin Almén ställer ut sina teckningar på Öppen Konstvägg i Kulturhuset.

Malins utställning: Svartvit, sagolik och serieliknande
UTSTÄLLARE. Vallentunabon Malin Almén ställer under en månads tid ut sina sagoliknande teckningar på Öppen konstvägg i Vallentuna Kulturhus. Foto: Roffe Andersson

Fram till den 24 februari visar Vallentunabon Malin Almén sina svartvita teckningar på Öppen Konstvägg i Kulturhuset. Efter en intensiv slutspurt och med inspiration från en sagolik värld, skapar hon en atmosfär anpassad för både barn och vuxna.

Ända sedan barnsben, där hon växte upp i Karby intill Össeby gård, har Malin haft ett stort intresse för att teckna och ett allmänt konstintresse. Det har visat sig genom livet då hon bland annat gick på den estetiska linjen på Tibble gymnasium och nu studerar kulturvetarprogrammet på Stockholms universitet.

Tidspress

För drygt ett år sedan ställde hon sig i kö för att få visa upp sina teckningar i Kulturhuset. Men när hon för en månad sedan blev tillfrågad om hon fortfarande var intresserad, hade hon ingen aning om vad det var hon skulle presentera.

– Det ledde till en intensiv slutspurt. Jag har lätt för att skjuta upp saker, och tidspressen var precis den motivationen jag behövde för att få saker gjorda, säger Malin Almén.

Efter en tids intensivt arbete blev hon till slut klar i tid och är nu redo för sin andra utställning i Vallentuna.

Senast hon ställde ut var på en amatörutställning i kommunen för några år sedan. Då fokuserade hon på serieliknande konst med inriktning på porträtt, och det är en stil som hon nu till viss del fortsätter med.

– En viktig detalj är att allt ska vara svartvitt, då jag är lite rädd för färger, och med teckningarna skapa en sagolik atmosfär. Normalt sett tenderar jag att gå åt det läskigare hållet, men då jag vet att många barn besöker Kulturhuset har jag anpassat det för barn, säger Malin med ett leende.

Hittat en nisch

Genom att använda material som blyerts, tusch, bläck, kol och aluminiumfolie skapar Malin Alméns konstverk en imponerande närvaro på konstväggen. Hon berättar att hon testat lite av allt under åren, bland annat måleri och mer abstrakt konst, men trots att det var några år sedan hon tecknade aktivt, har hon hittat sin nisch.

– Jag har upptäckt att tecknande är det som passar mig bäst. Som en självutnämnd serienörd trivs jag annars bäst med att skapa porträtt av realistiska versioner av seriefigurer eller andra kändisar. Som många andra är jag också lite av en perfektionist, och då är det perfekt att ett suddigum räcker, avslutar hon.