KULTUR 2021-08-12 KL. 10:42

Mentalisten Fexeus i samarbete med deckardrottningen Läckberg

Av Daniel

Mentalisten Fexeus i samarbete med deckardrottningen Läckberg

UTRÄKNAD PLAN. Från början var samarbetet mellan Fexeus och Läckberg hemligt. Nu berättar de att de släpper tre böcker tillsammans.
Foto:ELISABETH TOLL

Vallentunaprofilen Henrik Fexeus kommer i september släppa en ny bok tillsammans med stjärnförfattaren Camilla Läckberg.

Projektet var inledningsvis mycket hemligt och de berättade det inte för någon i branschen.

När Henrik Fexeus, 49, bestämde sig för att utveckla sitt författarskap valde han att för första gången börja skriva skönlitterärt ihop med en god vän. Att den vännen visade sig heta Camilla Läckberg gjorde projektet än mer uppmärksammat. Den sjunde september kommer de släppa den första av tre böcker som, enligt honom, är lite inspirerad av hans eget liv som mentalist.

– Det är en deckare i tre delar där den första kommer handla om en mentalist som blir inblandad i en mordutredning. Den boken kommer heta Box och de övriga två kommer heta Kult och Mirage.


igcaption>BARNDOMSMINNE. Henrik hette Bjarneskans som ung och växte upp i Vallentuna.
Han var bland annat med i teatergruppen "Tellus hjältar".
Foto: DANIEL STIGEFELDT

Höll det hemligt länge
Även om människor vetat om att Fexeus och Läckberg är goda vänner sedan tidigare väntade de länge innan de avslöjade nyheten att de nu jobbar tillsammans.

– Vi höll det hemligt i flera månader från alla i branschen, säger Henrik Fexeus.
Under en lång period fick de skriva på varsitt håll och koppla ihop texterna i största hemlighet hemma hos någon. Det fungerade väl under en period men till slut kunde det inte hålla det hemligt längre.

– När vi tog beslutet att berätta efter drygt ett halvår så blev alla eld och lågor. Både våra bokförlag och agenter kunde nog inte alls se den komma, säger han.

Men beslutet var långt ifrån självklart. Båda två är lite av ensamvargar och det är en anledning till att de aldrig jobbat ihop. Samtidigt har deras respektive karriärerna aldrig riktigt korsats då Fexeus menar att litteraturen som Läckberg skriver är ett mycket okänt område för honom.

– Men jag hoppas att läsarna efter de läst känner att: "Det var konstigt att de inte skrivit en bok ihop tidigare, säger han.

Skrev färdigt utan att mörda varandra
När de sommaren 2019 tog beslutet att jobba ihop så har arbetat ändå gått över förväntan.
Med tanke på att de är goda vänner så har taket varit högt och båda två har känt att det var “No turning back” i deras arbete med deckartrilogin.
– Eftersom det visade sig att vi kunde göra färdigt den här första boken utan att mörda varandra, så kan man nog säga att allt har flutit på bra, skrattar Fexeus.

Att samarbeta med Läckberg var i de flesta stunder väldigt enkelt. Enligt honom så är anledningen att de arbetar på ett liknande sätt och även är precis lika nördiga.

– Det är många som inte vet att Camilla är lika nördig som mig. För läsaren kommer det därför bli väldigt detaljrikt och att de förhoppningsvis kommer känna sig smarta efteråt, säger Fexeus.

En rolig detalj med Box är att en karaktär har en stark OCD och bakteriefobi. Han minns att de verkligen tog i och överdrev så mycket det gick för att visa på den problematiken. Det märktes dock att detta skrevs innan pandemin.

– När vi läste igenom manuset i slutet av processen så kändes allt plötsligt väldigt platt, eftersom det var till stora delar precis så som vi alla har levt nu i 1,5 års tid, skrattar han.

Fexeus är själv uppvuxen i Vallentuna och vet hur tankarna som landade i att han blev mentalist vid 34 års ålder redan startade i grundskolan.
–Jag blev ganska mobbad när jag var liten och fattade inte varför. Det var som att alla barn hade fått en social kompetens bok och jag var sjuk dagen den delades ut.

Redan där väcktes ett behov hos honom att förstå. Först var det varför barnen gör som de gör, men sen fortsatte detta när han började med teater i “Tellus Hjältar” i Vallentuna och hela vägen upp till att han blev regissör.

– Där lärde jag mig att med bara små justeringar så kan man ändra hela publikens uppfattning av en händelse, säger han.igcaption>FÖRST AV TRE. Den första boken i trilogin heter Box och ges ut i september.
Foto: PRESSBILD

Början på karriären som mentalist
Fexeus har nu skrivit en mängd böcker, uppträtt på de flesta stora scener i Sverige, jobbat som mentalist och även varit jurymedlem i “Talang”. Men det många inte vet om honom är att han varit den första heltidsanställda reportern på den gamla tidningen Vallentuna-Steget. Något som han knappt själv hade koll på.

– Är det så? Vad roligt!
– Jag kom till Vallentuna när jag var sex-sju år, så hela min medvetna uppväxt har jag spenderat där. Jag pluggade där hela vägen upp till gymnasiet, sen fick jag även min första lägenhet och jobb på “steget” som det hette då.
Han minns hur det var att jobba på ”Steget” och att han där kunde använda sig av tankarna som till slut förde in han på mentalist-spåret.

– Jag insåg att när jag skriver på ett visst sätt så kan jag påverka människor. Både argumentativt men också styra känslan hos den som läser genom vilka ordval jag väljer, säger han.

Snart är Fexeus klar med sin andra bok i trilogin med Läckberg. Den kommer släppas i vår. Sedan börjar arbetet med att skriva klart den tredje och sista boken och efter det ska han ta en paus i skrivandet av fackböcker. I vinter ska han nämligen ut med en ny egen show i Sverige.

– Efter att ha skrivit ett tiotal böcker om kommunikation och påverkan så känner jag att det får vara bra så på ett tag. Jag kanske vill tillbaka dit någon dag men det har jag ingen brådska till, avslutar han.