KULTUR 2021-06-23 KL. 09:15

Midsommarkonsert på webben och guidad tur om midsommarmyter

Av Anneli

Midsommarkonsert på webben och guidad tur om midsommarmyter

STORYTELLER. Jonathan Olsson kan historierna som får oss att lyssna och fundera lite.
Foto: ROFFE ANDERSSON

De traditionella midsommarfirandena ställs in även i år. Men Vallentuna församlings traditionsenliga midsommarkonsert blir av.

Den sänds dock enbart på Youtube och på Facebook på midsommarafton.
– Vi har valt att spela in den i förväg, men det viktiga är att den blir av och kommer att sändas. Just nu får vi ta emot max 45 besökare i Vallentuna kyrka, men eftersom kyrkan brukar vara fullsatt beslöt vi att göra så här, berättar Brita Fromm, kommunikatör i Vallentuna församling.

I Vallentuna finns en lång tradition av midsommarfiranden, bland annat i Frösunda, vid Orkesta bygdegård och på Kyrkängen mellan Vallentunasjön och Vallentuna kyrka. Samtliga arrangemang är tyvärr inställda för andra året i rad.
– Det var omöjligt att genomföra något i år eftersom folkdansföreningen inte har kunnat träffas och dansa på hela året. Utan dansare, inget midsommarfirande, säger Sigge Rahmqvist, ordförande i Vallentuna hembygdsförening som vanligtvis står för midsommarfirandet på Kyrkängen.

Guidad midsommartur
Från 1 juni är det tillåtet att samlas 100 personer utomhus, men eftersom det brukar komma många fler än så, är det en av anledningarna till att midsommarfiranden ställs in.
– Vi har inte resurser att klara av att hålla folk borta och då är det bättre att stå över, precis som förra året, men det känns väldigt konstigt och tråkigt, säger Sigge Rahmqvist.

För den som är intresserad av midsommarens myter, historia och folktro, ordnas en vandring under eftermiddagen på midsommardagen. Start sker på stora parkeringen utanför Vallentuna kyrka och vandringen går i Kyrkviken.
– Midsommarnatten är enligt folktron en natt då slöjan mellan andevärlden och vår värld är extra tunn och det finns en mängd magiska ritualer som ska göras, för att vara frisk resten av året och för att se vem du ska gifta dig med, berättar Jonathan Olsson, guide på Sweden History Tours som håller i vandringen.

En av de vanligaste myterna på midsommar är den om att plocka sju sorters blommor, lägga dem under kudden och under natten drömma om sin framtida kärlek. Men enligt folktron var ritualerna kring detta ofta mer komplicerade än så, avslöjar Jonathan Olsson.
– När blommornas samlades in skulle man helst vara naken och så skulle man gå baklänges och hoppa över gärdesgårdar, utan att bli sedd av någon. Annars riskerade man att bli nerlurad i vattnet av näcken.

För den som vill höra Jonathan berätta mer är det bara att dyka upp på Midsommardagen. Ingen föranmälan krävs.

Fakta: Kyrkokonsert och guidad tur i midsommar
Vallentuna församlings midsommarkonsert sänds kl 17.00 fredagen den 25 juni på youtube och på facebook: https://www.facebook.com/vallentunaforsamling/
Sweden History Tours och Jonathan Olsson håller i en guidad tur vid Vallentuna kyrka lördagen den 26 juni kl 16.00 och kl 17.15. Ingen föranmälan krävs. Pris: vuxna 180 kr, barn 100 kr.

Här kan man läsa mer: www.upplevvallentuna.se

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se