KULTUR 2023-11-23 KL. 10:00

Mikael Rickfors turné startar i Kulturhuset

Av Loke Johansson

Med en över 50 år lång karriär i bagaget har Mikael Rickfors en repertoar som få artister kan jämföra med, både som sångare och låtskrivare. I februari inleder han sin nya turné med en helkväll i Vallentuna Kulturhus.

Mikael Rickfors turné startar i Kulturhuset
IKON. Mikael Rickfors räknas som en av de större artisterna i svensk musikliv sedan han släppte sitt första soloalbum i slutet på 70-talet. Foto: Pressbild

Mikael Rickfors är kanske framför allt känd för låten “Vingar” (jag ska köpa vingar för pengarna) som släpptes 1991. Han nådde även stora framgångar med bandet Grymlings, som bland andra Pugh Rogefeldt medverkade i.

Den 16 februari arrangeras en dubbelkonsert i Vallentuna kulturhus. Kvällen inleds med gitarristerna Johan Walin och Sten Tempelman som tillsammans startat bandet “The Big Sleep”. Sedan tar Mikael Rickfors över, och det är han själv som väljer vilka låtar som ska spelas.

– Det kommer bli en ordentlig blandning av låtar och flera hopp mellan decennierna. Det blir mycket nytt men såklart kommer “jag ska köpa vingar för pengarna” också, säger Rickfors.

Till Vallentuna kulturhus kommer också den nystartade gruppen “The Big Sleep, ett grupp som startades av gitarristen Johan Walin, som tidigare spelat mycket med Rickfors.

– Johan Walin kommer att öppna showen och sedan komponera mig senare under kvällen. Det ska bli grymt kul att spela med honom igen, säger Rickfors.

VIRTUOS. Johan Wallin är grymt bra på att spela gitarr, vilket säkerligen publiken i Kulturhuset kommer att få njuta av. Foto: Pressbild

Helhetsupplevelse

Förutom konserten kommer kulturhuset att ha servering öppen vid 18.30, en timme senare börjar spelningen. Med en lång karriär är det inte bara låtar som Micke kommer bjuda på.

– Det kommer absolut bli anekdoter och snack mellan låtarna också. Efter så många år har jag många roliga berättelser som jag gärna delar med mig på scen, säger Rickfors

Det är inte första gången Mikael spelar i Vallentuna. Arrangören Peter “PJ” Jägerhult, som tidigare jobbat med Micke, förklarar varför denna premiärspelning arrangeras just i Vallentuna.

– Jag har en gammal tradition av att ha genrep och premiärspelningar för Vallentunapublik, de är en mycket ärlig publik som alltid kommer in med en positiv energi och tar in musiken.

PJ Jägerhult fortsätter:

– Det är verkligen kul att få hit Mikael igen, ambitionen är att få fler rockartister till Vallentuna i framtiden.

Slutligen, vad kan man som publik förvänta sig?

– Det kommer bli en riktigt kul kväll. Jag ser fram emot att spela med Johan och Sten, vi kommer ha bra dynamik och båda är riktigt duktiga gitarrister. Jag skulle inte bli förvånad om det bryter ut i en gitarrduell mellan dem, säger Rickfors och skrattar.

Fakta om kommande konsert:

Biljettsläpp 24 november

Spelning fredag 16 februari

Plats: Kulturhuset