KULTUR 2024-02-01 KL. 09:00

När minnen trillar ut - Sara Galli släpper ny lärande bok för barn

Av Daniel Bergholm

Vallentunaförfattarens senaste bok kastar ljus över demens ur barnets synvinkel.

När minnen trillar ut - Sara Galli släpper ny lärande bok för barn
BOKSLÄPP. Boken om demens, som Sara skrivit tillsammans med illustratören Annie Sjöwall, är hennes tredje bok och släpptes i november 2023. Foto: IDUS Förlag

Vallentunabon och författaren Sara Galli släppte i november sin tredje bok, ”Farmors minnen trillar ut men ändå finns hon kvar”. Boken handlar om demenssjukdom och hur det kan upplevas ur ett barns perspektiv.

Hennes två tidigare böcker har berört tunga ämnen, om när vuxna drabbas av depression eller sorgen när familjens hund skulle avlivas. Sara Gallis senaste bok belyser demens och där vill hon på ett lättförståeligt sätt öka förståelsen för vad det innebär och hur barn resonerar när de stöter på sjukdomen.

Våga prata

Idéerna till sina böcker berättar hon kommer från sina egna, och hennes barns livserfarenheter. Som författare ser hon ett syfte med att våga lyfta betungande och tabubelagda ämnen, som många gärna undviker att prata om.

– När jag var liten hände flera dödsfall inom familjen där vi möttes enbart med tystnad och utan förklaringar. Jag kommer ihåg känslan av att känna oro och inte förstå. Även om man som vuxen inte sitter på alla svar, anser jag att det är viktigt att resonera kring det som händer och försöka göra det obegripliga mer begripligt för ett barn.

Både Saras pappa och barnens farmor drabbades av demens, och när hon skrev boken utgick hon från hur hennes egen son, Ebbe, resonerat när han upplevde att farmor blev annorlunda. Sjukdomen gör bland annat att man får svårt att komma ihåg minnen, att man blandar ihop saker eller ställer samma frågor hela tiden.

– Jag minns att när Ebbe var sex år gammal så fick han frågan från farmor: ”Har du några barn?” och han sitter där och säger: ”Nej, inte ännu”. Då var det viktigt att vi vågade prata om varför sådana frågor kommer, och att det är sjukdomen som gör att man får dessa svårigheter.

FÖRFATTARE. Vallentunabon Sara Gallis syfte med sin nya barnbok är att öka förståelsen för vad demens innebär. Det skildrar hon genom ett barns perspektiv. Foto: Pressbild

Ebbes perpektiv

Boken handlar bland annat om hur Ebbe försöker samla farmors minnen i en ask för att hjälpa henne att komma ihåg. Enligt Sara försöker barn ständigt att hitta lösningar, även om det är en obotlig sjukdom.

– Det handlar om hans försök att förstå. För honom är farmor fortfarande kvar, hon ser ut och pratar likadant - trots att hon inte vet vem han är eller inte är med mentalt.

Boken är gjord som en barnbok, men där även vuxna kan få hjälp kring hur man kan tänka i en situation som många hamnar i. Idag har drygt 150 000 svenskar demens, och därtill påverkas långt fler.

– Jag tror att den är lika aktuell för barn som för vuxna. Det är en sjukdom som även vuxna kan ha svårt att greppa. Men var inte rädd för att ta med barnen och hälsa på. Ett tips som kan vara bra är däremot att förbereda sitt barn inför att man åker dit. Att avdramatisera det hela, men samtidigt berätta som det är.