KULTUR 2021-11-18 KL. 11:03

Nu vågar Kulturskolan åter planera för konserter

Av Anneli

Nu vågar Kulturskolan åter planera för konserter

SCENVANA. Normalt sett är eleverna på Kulturskolan vana vid att stå på scen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Julavslutningar med vissa begränsningar - Luciakonsert i Vallentuna kyrka igen

Efter tre terminer under pandemin, med stora begräsningar för traditionella avslutningar och konserter, vågar Kulturskolan äntligen planera framåt.

Det blir julavslutningar i år för varje grupp och med ett besöksantal som anpassas till varje lokal – och det blir luciakonsert i Vallentuna kyrka igen.

–Tidigare har vi haft gemensamma avslutningar för alla i Kulturhuset. Så blir det inte i år, utan vi tar en avslutning för varje grupp och ämne, orkester för orkester till exempel, berättar Anna Lodenius Sjödin som är kulturproducent på Kulturskolan.

En del kommer att ha sina avslutningar på Vallentuna teater, andra i mindre lokaler. Viss anpassning kommer att ske till lokalen, så att det inte blir fullsatt.
–Vi har inte längre några allmänna restriktioner att följa, utan nu är det upp till varje verksamhet i kommunen att se till att vi inte samlas för många. Vi pratar igenom varje arrangemang och går sedan ut till nära och kära med hur många som kan komma.

Luciakonsert i kyrkan
Och trots att ingen riktigt vet vart pandemin tar vägen, om antalet smittade ökar igen och om en del restriktioner i så fall kommer tillbaka, planerar Kulturskolan redan inför våren 2022.

–Om vi vill ha sådana projekt som Fröshowen och sätta upp musikalen ”Juvelmysteriet”, och det vill vi ju, så behöver vi jobba redan nu med arrangemangen, skriva manus och så vidare, säger Anna Lodenius Sjödin.

Fröshowen med de yngre eleverna i Kulturskolan, som ges både för allmänheten och som skolföreställningar, är planerad till den 23 och 24 februari.
”Juvelmysteriet” har legat i pipeline flera terminer, men inte kunnat genomföras. Det är en musikal med ett stort samarbete över ämnesgränserna, med musiker och sångare och nu jobbas det för fullt för att föreställningen ska sättas upp och spelas 5 och 6 april. Både för allmänheten på kvällstid och som skolföreställningar på dagtid.

–Vi vill väldigt gärna göra detta i vår och det är bara att hålla tummarna för att det blir av nu, säger Anna Lodenius Sjödin förhoppningsfullt.

Ett uppskattat inslag förra året var den digitala julkalendern där olika grupper framträdde och som gick att se på Kulturskolans Facebook- och Instagramkonto.

–Det var väldigt lyckat och roligt att göra, så den lever kvar i år.

I år blir det också traditionsenlig luciakonsert i Vallentuna kyrka igen. Två konserter ges på kvällen 13 december. Det är fri entré men gratisbiljett behövs till båda konserterna. Från 6 december kan de hämtas i Kontaktcenter i Kulturhuset.

–Det blir något begränsat antal platser men vi är väldigt glada över att tillsammans med Vallentuna församling kunna ge luciakonsert igen, säger Anna Lodenius Sjödin.

Sedan 2015 är det Kulturskolan och Vallentuna församling som gemensamt arrangerar luciakonserterna i Vallentuna kyrka, sedan tävlingen Vallentuna Lucia lagts ner.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se