KULTUR 2021-06-03 KL. 09:08

Nu visar Roffe Andersson närbilder av naturen

Av Anneli

Nu visar Roffe Andersson närbilder av naturen

GILLAR BÅDE DJUR OCH MÄNNISKOR. Roffe Andersson gillar att vara ute i naturen och fotografera djur, vilket hans utställning på Galleri Freja visar. Men han är också mycket bra på att spegla människor på bild.
Foto: MARGARETA ANDERSSON

”Nära naturen”. Det är namnet på Roffe Anderssons fotoutställning på Galleri Freja i Vallentuna som visas nu i helgen, 5-6 juni klockan 12-16.

– Den här utställningen är lite annorlunda. Det är inte naturbilder, så som man är van vid, säger Roffe Andersson, Vallentuna Nyas fotograf som här visar upp en del av sina naturbilder.

Som namnet förtäljer är det närbilder det handlar om. Fotade så nära, så nära, att man ibland bara anar vad de föreställer. Det är delar av en tornfalk och en uggla, av något som vid första anblicken ser ut som plommon – men visar sig vara ett hjortron i förstoring – och av något skimrande i silver och många färger. Kanske hade jag vetat vad om jag varit fiskare.
– Det är en abborre. Här är fjällen, här är kinden och käken, säger Roffe och pekar.

Började som Mörkrumsnisse
Bland bilderna finns också en insekt i vacker blå färg i närbild. Det är ryggen på en trollslända. Själv slås jag av naturens oerhörda perfektion. Hur varenda linje och hundratals millimeter är perfekt.
– Ja, det ser jag först när jag sitter hemma och tar upp bilderna i datorn, säger Roffe Andersson.

Fotograferandet och bildintresset har alltid funnits där. Redan som 16-åring fick han sitt första fotojobb, som mörkrumsnisse, berättar han och ler vid minnet.
– Det var hos porträttfotograf Beckman i Vällingby. Min uppgift var att framkalla film och gå ut med hans hund. Jag var elev, det var dåligt betalt, men jag fick lära mig mycket.
Efter det var han elev på en porträttateljé i stan, sedan gesäll och så småningom fick han gesällbrev som fotograf.

Stort spektrum av människor
Den största delen av sitt yrkesliv, 31 år, har han jobbat på Danderyds sjukhus. Det blev mycket patientfotografering och bilder i utbildningssyfte som sedan visades på utställningar och kongresser.
– Men det jag gör nu, tidningsjobbet, är det roligaste jobbet jag haft. Det är jättespännande och kul att få komma ut och träffa alla människor i Vallentuna. Ett tag jobbade jag med en tidning som gavs ut i Täby, Vallentuna och Danderyd. Vallentuna var och är helt klart roligast, för här finns det ett stort spektrum av olika människor.

Vill ha djur framför kameran
Han har alltid tyckt om att fota naturen, men sedan han blev pensionär och fotograferandet blev digitalt, har det blivit ännu mer naturfoton.
– Det är så skönt att vara ute i naturen. Min hobby är fotografi och bilder och det blir mer spännande för mig att ha kameran med när jag är ute och går och samtidigt letar efter fotoobjekt. En drivkraft är att komma ut och få djur, särskilt fåglar, framför kameran, säger Roffe Andersson.