KULTUR 2021-09-23 KL. 12:40

Ny storfilm spelas in i Markim

Av Hege

Ny storfilm spelas in i Markim

FINBESÖK I MARKIM. Lasse Hallström, Tora Hallström och Lena Olin
Foto: VIASAT

Det är inte varje dag skådespelare som Lena Olin – eller regissörer som Lasse Hallström – spelar in film i Markim i Vallentuna. Men när filmen om Hilma af Klint ska bli verklighet är det just här hennes hus ligger.

Det har gått karavaner av lastbilar längs med vägarna i Markim, en av Vallentuna kommuns norra socknar. Vad är det som är på gång? Ännu en höskörd? Nej, denna gång är transporterna av en något mer mondän karaktär. Det är nämligen så att en del av regissören Lasse Hallströms film om konstnären Hilma af Klint ska spelas in här.

Huset som ska föreställa konstnärens hem är egentligen Husby gårds museum, som visar hur ett storbondehem från början av 1900-talet såg ut.

– Det var William Hamilton, som äger mark intill museet, som tipsat någon i filmteamet om vårt museum i Markim. Det är jättekul för museet, för Markim och för kommunen, säger Eleonor Haking.

Hon sitter i Patron Teodor Gustafson och Fröken Sigrid Åkersbergs Kulturstiftelse Husbygård, som äger huset som till vardags är museum. Nu ska byggnaden föreställa Hilma af Klints hem i filmen som spelas in.

När Eleonor Haking fick träffa Lasse Hallström och ett team scenografer för att visa gården gav den berömda svenska regissören ett gott intryck.

– Han verkade vara en varm och lugn person, och han var väldigt trevlig. Till saken hör att jag älskar hans filmer, till exempel Chocolat, Gilbert Grape, Ciderhusreglerna och Barnen i bullerbyn. Det är tur att jag sällan blir star struck, säger Eleonor Haking.


igcaption>FÖRVÄNTANSFULLA. Ingrid Anderson och Lennart Erixon representerar fastighetsägarna och är på plats vid filminspelningarna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

"Känner oss trygga"
För att inte något ska förstöras inne i museet under inspelningen har en stor del av inventarierna flyttats ut.
– Men vi har full tillit, de är så professionella så vi känner oss väldigt trygga.

Exakt när inspelningen blir eller hur många dagar det handlar om kan inte Eleonor Haking avslöja.

– Jag har faktiskt fått ett litet uppdrag i samband med inspelningen och då fått skriva på ett papper om att jag inte ska berätta något, säger hon.
Du håller på med hästar, kan det tänkas att det är något med häst och vagn?
– Det finns många saker som sker på landsbygden, svarar Eleonor Haking – lite lagom kryptiskt.

Tidsenlig miljö
På plats vid det gula huset finns också Ingrid Anderson, ordförande i stiftelsen som äger byggnaden. Bakom henne pågår ett febrilt arbete då filmteamet arrangerar blommor, målar en vagn och till och med har portabla gärdesgårdar med sig.
– Jag är förvånad över hur mycket tid de lägger ner på filmen. Men det är klart, allt ska vara precis tidsenligt, det gäller att täcka över eluttagen, säger Ingrid Anderson.

Den före detta ordföranden i stiftelsen, Lennart Erixon, är också på plats.

– Vi har renoverat byggnaderna, kanske har det bidragit till att filmteamet valde platsen, säger Lennart Erixon.
Många som bor i Markim är engagerade i bygden.

– När vi skulle måla om bostadshuset fick folk i trakten säga sitt om vilka färger de ville se, säger Lennart Erixon och sveper med handen över det gula huset med grå knutar.

Ingrid Anderson tror att engagemanget kan bero på att landskapet är så speciellt.
– Det har sett ut som det gör sedan vikingarnas tid med stora gårdar. Skiftet som gjordes på 1700- och 1800-talet nådde aldrig hit.

Husby gårds museum
Gården har anor sedan långt tillbaka i tiden och nämns i skrift första gången år 1298. Under historien har gården tjänat som kungsgård och försett kronan med förnödenheter. Rummen i museet är möblerade så som hemmet såg ut under förra sekelskiftet, och många bruksföremål finns bevarade. Bostadshuset är byggt 1809. Det finns inga fasta öppettider på museet, visning bokas.

Källa: Husby gårds museums hemsida.

Hilma af Klint
Levde år 1862–1944, verksam som konstnär och pionjär inom abstrakt konst.
Hilma af Klint utgick från att det finns en andlig dimension i tillvaron och ville synliggöra sammanhang som ligger bortom vad ögat kan se.

Hon menade sig stå i förbindelse med högre medvetanden som talade och förmedlade budskap genom henne. I likhet med många samtida var hon påverkad av andliga strömningar som spiritismen, teosofin och antroposofin.
Hilma af Klint efterlämnade över 1?000 målningar och verk. I sitt testamente bestämde hon att de abstrakta verken inte fick göras tillgängliga för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död; hon var övertygad om att man först då skulle komma att inse deras betydelse.
Källa: Ne.se

Hallström och Olin
Lasse Hallström är en svensk regissör med filmer som Mitt liv som hund, Gilbert Grape och Ciderhusreglerna på meritlistan.

Lena Olin är en svensk skådespelare som medverkat ibland annat Varats olidliga lätthet, Mr Jones och tv-serien Alias.

Paret bor utanför New York. Tillsammans har de dottern Tora Hallström, som ska spela den unga Hilma af Klint i filmen.