Klik venligst
KULTUR 2020-10-23 KL. 10:20

Planen: En ruskigt skräckfull happening

Av Hege

Planen: En ruskigt skräckfull happening

Vad kan någon som är 16 plus tänkas vilja vara med om i Vallentuna? Den frågan har ett gäng unga vuxna tagit tag i, och nu planeras en riktigt ruskig happening med spöken och skräckfilm under Halloween.

Många äldre ungdomar och unga vuxna upplever att det inte finns något för dem i Vallentuna. Det har även kommunen upptäckt, och nu pågår en helt ny satsning där unga vuxna själva är med och skapar upplevelser.
– Vi fick frågan vad vi skulle vilja göra själva, och vi svarade ett stort Halloweenevent. En spökrunda – det är vårt passionsprojekt, säger Stella Sunnberg, 23 år och en av arrangörerna i gruppen Stjärnklart.

Skräck på teatern
Sagt och gjort, nu planeras ett event med spökrunda, skräckfilm och pizza på Vallentuna Teater den 31 oktober.
– Vi har beställt 22 pumpor från torghandlaren på torget i Vallentuna centrum. Vi ska ha spökvandringen i korridorerna på gymnasiet, vid Vallentuna teater. Det är en kille som jobbar med escape rooms och vi kommer att ha tävlingar i att skära ut pumpor och i bästa utklädnad, för den som vill, säger Stella Sunnberg.

För hennes kollega Sara Jonsson, också 23 år, är Halloween något särskilt.
– Jag är intresserad av att göra film och det är något speciellt med skräckfilm, alla effekter och sminkningen. Halloween är något extra.

Men även om de båda arrangörerna jobbat en hel del med skräckfilm är det inte någon egen produktion som visas på Vallentuna Teater denna gång.
– Men det är en dröm att få visa eget, kanske nästa år, säger Sara Jonsson.


igcaption>STJ?RNKLART FIXAR PUMPOR. Stella Sunnberg och Sara Jonsson
har köpt 22 pumpor av torghandlaren till Halloween.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Max 50 besökare
Kommunen har stöttat de unga arrangörerna, bland annat med ett bidrag i form av 10 000 kronor under namnet ”Snabbpeng”. Ansvarig kulturproducent är Vesna Stanisic.
– Vi har skapat ett väldigt tryggt samhälle för barn och ända upp till 16, så pass tryggt att de inte har en chans att göra fel och lära av sina egna misstag. Med den här nya satsningen på unga vuxna vill vi skapa en självständig trupp som ska kunna skapa sina egna aktiviteter, precis som vilken förening som helst, säger Vesna Stanisic.

Evenemanget är tänkt för ungdomar 16+. Kulturförvaltningen har genom intervjuer identifierat att det är just gruppen unga vuxna som saknar utrymme i Vallentuna.
– Det är inte okej att de lämnar kommunen för att det inte finns något för dem här, säger Vesna Stanisic.

Maxtaket för besökare på eventet vid Halloween är 50.
– Men ingen vet om att vi finns, vi hoppas att det kommer så många. Men Vesna på kommunen är rädd att vi får säga nej när det kommer flera, säger Sara Jonsson.

Kvällen samkörs med ungdomsgården Mega för ungdomar upp till 18.
– Så ingen behöver vara rädd att stå ute i kylan, säger Vesna Stanisic.

Dörrarna till Vallentuna Teater öppnar klockan 19, och kvällen slutar vid midnatt –spöktimmen.