KULTUR 2022-05-12 KL. 09:45

Premiärutställning av Claes-Håkan Thorell

Av Anneli Leijel

Premiärutställning av Claes-Håkan Thorell
ANONYMA PORTRÄTT. Claes-Håkan avpersonifierar porträtt genom att inte visa hela ansiktet. Foto: Roffe Andersson

Nu ställer den tidigare bildläraren Claes-Håkan Thorell ut sina målningar på Galleri Freja. Det är hans första utställning och här finns naturmålningar, men framför allt flera uttrycksfulla porträttmålningar.

– Naturmålningarna är sådant som tilltalar mig estetiskt, här finns inga dolda budskap, säger Claes-Håkan Thorell.

När han gick i lågstadiet och hade teckning på schemat, som bildämnet då hette, upptäckte han att han kunde teckna. Sedan dess har han fortsatt att teckna och måla. Utbildningen på Konstfack till teckningslärare under 1970-talet tog honom från Gävle till Stockholm. Han fick sedan jobb på Hammarbacksskolan i Vallentuna och där blev han kvar i 19 år.

– Jag visste inte var Vallentuna låg, tänkte att jag skulle testa ett år, men sedan blev jag kvar här, berättar Claes-Håkan Thorell.

Ansiktet en bisak
Efter Hammarbacksskolan var han bildlärare på gymnasiet i Vallentuna, också i 19 år. Under åren som bildlärare målade han en del själv, men det är först på senare år, som hans skapande tagit fart.

– Under pandemin, då kastade jag mig in i måleriet och målade mycket. Tid och rum försvinner när man målar.

Förutom konsten har språk varit hans stora intresse. Han har läst både spanska och latin, och undervisat i båda språken. Och han har studerat ryska och kinesiska.

När han var i 20-årsåldern jobbade han som porträttfotograf. Det blev allt från bröllopsfoton och studentfoton till passfotografier.
– Det kanske är därför som jag tycker om att måla porträtt, funderar han.

På Galleri Freja finns flera porträttmålningar. En del mer expressionistiska än andra. Några av porträtten, i halv- eller helfigur, har han målat så att de enbart visar ansiktet från hakan upp till halva näsan.

– Eftersom de är kapade mitt över ansiktet så avpersonifierar jag dem, så att ingen undrar vem det föreställer. I till exempel den här målningen är ansiktet en bisak. Här koncentrerade jag mig på att måla skinnjackan, berättar Claes-Håkan Thorell och visar ett porträtt som föreställer en flicka med en lång fläta och svart skinnjacka.

Sista helgen att se Claes-Håkan Thorells målningar är nu 14-15 maj klockan 12-16.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se