KULTUR 2021-11-18 KL. 11:16

Saga Bio i Ekskogen satsar både smalt och brett

Av Hege

Saga Bio i Ekskogen satsar både smalt och brett

VILL LOCKA UNGA. Monica Lööf ser gärna att det unga publiken återvänder till bion.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Saga bio är något så osannolikt som en biograf ute på landsbygden i Vallentuna. Nu är den öppen igen efter restriktionerna och satsar både på kvalitetsfilm och blockbusters.

När Saga bio i Ekskogen äntligen kunde öppna igen i september, efter pandemins restriktioner, blev det publikrekord. Bondfilmen drog 103 besökare första veckan, och en rad filmer efter det har haft många i publiken.

Men hur kommer det sig att det ligger en biograf i en bygdegård i lilla Ekskogen i norra Vallentuna?

– Det har visats film här sedan 40-talet. Bion har länge varit bygdens samlingspunkt, min dotter såg alla Disneyfilmer här, säger Monica Lööf, biografföreståndare på Saga Bio i Kårsta Ekskogens bygdegårdsförening.

Hon vill gärna få tillbaka bion som en samlingspunkt igen. I början efter det att restriktionerna släppte verkade det bli just så. Hela oktober visade fina siffror. Men i november har det varit skralare.

– Det beror nog på att föreningslivet startat upp nu, och det är ju bra att det händer saker, som marknader, konserter i kyrkorna och andra föreningsaktiviteter. Men vi vill gärna locka folk, särskilt få hit ungdomarna igen, säger Monica Lööf.

När det är ”block busters”, alltså storfilmer, lyckas Saga bio ofta bra. Smalare filmer får en smalare publik.

– Men när vi visat en sådan film för en liten publik får vi ofta mycket bra feedback, vi får höra att den filmen varit riktigt bra och att den kommer att minnas länge. Det är det roligaste med biografen, att få höra sådant.

Saga bio drivs helt ideellt av Kårsta Ekskogens bygdegårdsförening, vilket innebär att de som arbetar med biografen gör det gratis.

– Det är en fantastisk grupp och vi jobbar hårt tillsammans. I somras visade vi en exklusiv konsert med Bon Jovi, och vi hade inte arbetat så mycket tillsammans eftersom det varit restriktioner. Men vi sade ”nu kör vi”. Efteråt stod jag här på trappan och grät av stolthet över gruppen.

Fortfarande rullbytarpaus
Bon Jovi-konserten lockade hit en långväga gäst från Kumla. Biobesökare kan annars komma från centrala Vallentuna, Åkersberga och Täby. Men mest är det närboende som kommer.

– De besökare som kommer långväga ifrån är nog ute efter bygdegårdskänslan, säger Monica Lööf.

När filmerna en gång i tiden kom som rullar krävdes det paus för att byta rulle. Den traditionen har Saga bio fortsatt, digitaliseringen till trots.

– Fikapausen är vårt signum och den kommer vi aldrig att sluta med. Man kan dricka kaffe, köpa popcorn och prata om filmen, det är mycket värt.
Vad som är speciellt med en lokal biograf är också att det går att påverka utbudet.

– Det är fördelen med en ideell biograf. Om tillräckligt många, till exempel ett gäng ungdomar vill se en speciell film är vi beredda på att visa film även under en vardagskväll. Det är bara att höra av sig och fråga.

Annars är det söndagar som gäller, ibland både matiné och kvällsvisning. Men hur framtiden för biografbranschen ser ut är det ingen som vet, säger Monica Lööf.

– Numera händer det att filmbolagen släpper filmerna först på streamingtjänster och därefter på bio. Men de filmer som verkligen gör sig bäst på bio släpps fortfarande först på bio.

Fakta/ Filmutbudet i närtid
21 nov – Ghostbusters Afterlife
28 nov – Encanto – (årets Disneyfilm)

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se