KULTUR 2022-06-09 KL. 15:00

Sista paret ut på Galleri Freja

Av Anneli Leijel

Sista paret ut på Galleri Freja
KOMPISAR AVSLUTAR. Nu ställer konstnärsvännerna sedan 50 år, Jean-Pierre Saracco och John Nuanes ut tillsammans på Galleri Freja. I helgen är sista chansen att se deras konst. Sedan stänger galleriet.

Jean-Pierre Saracco och John Nuanes har varit vänner i 50 år. Nu visar de sin konst på Galleri Freja i centrala Vallentuna.

De är de sista två konstnärerna som ställer ut, innan galleriet stänger för gott. Men som Vallentuna Nya tidigare berättat kommer konstnärskollektivet att leva vidare och ställa ut på andra håll.

Ända sedan de möttes på aftonskolan på Konstfack i Stockholm 1971, har de två haft ett särskilt band. Franske Jean-Pierre Saracco, uppväxt i Algeriet, men med både franskt och italienskt påbrå hade kommit till Sverige ett par år innan, som en av simmarna i landslaget i vattenpolo.
Amerikanen John Nuanes, som växte upp i Spanien, och vars far var militär vilket gjorde att familjen reste mycket, hade precis kommit till Sverige. Han hade träffat sin svenska fru i Spanien. I år firar de guldbröllop.– Våra historier är sammanflätade på något vis, men vi gör olika konst, säger John Nuanes.

Audiovisell formgivare
De minns de där ungdomsåren med värme. Allt var möjligt. Det var konst och musik och John började spela gitarr. Jean-Pierre spelar fiol. De reste båda till Indien och var där några veckor samtidigt.

– Vi skulle göra en underground-tidning också, men det blev ingen, berättar John.

Snart fick John och hans fru Anneli barn och medan han under åren haft olika jobb, och konsten vid sidan om, bestämde sig Jean-Pierre för att gå en utbildning på Konstfack med grafisk formgivning som inriktning.

Sedan dess har han bland annat arbetat som audiovisuell formgivare och grafiker, som animatör med interaktiva medier, som bildlärare och hållit egna konstkurser – vilket han fortfarande gör. Och han har hela tiden varit verksam som konstnär och haft många utställningar.

– Jean-Pierre är oerhört produktiv, han bara gör, skapar, och det säger jag som beröm. Jag är faktiskt lite avundsjuk på Jean-Pierre som ritar och målar, säger John, utan att för den skull låta det minsta avundsjuk.

Inspirerande miljöer
I de två första rummen på Galleri Freja hänger Jean-Pierres akvareller. Inspirerade av de många resor han gjort. Här finns olika miljöer, hav och träd, smala gränder och gamla hus som alla berättar en historia. Bland annat motiv från Kreta, Frankrike och Mallorca.

– Det här är från Nice, säger Jean-Pierre och visar. Min familj var italienare. Farfar flyttade till Frankrike, träffade farmor och sedan flyttade de till Algeriet under 30-talet.

En av tavlorna föreställer ett hus i Österskär, vackert och pittoreskt på håll, men en annan målning visar huset i närbild, då ser man hur förfallet det är.

– Det här huset var lika förfallet som hus i Frankrike. Det är som oss människor, på avstånd är vi vackra, men tittar man nära ser man förfallet, säger Jean-Pierre.

I det tredje rummet på Freja hänger Johns konst. Han har fotat av sådant han har skapat.

– Jag tar många bilder när jag reser, jag är en urban tracker, samlar allt möjligt och till den här utställningen blev det detta.

I sitt skapande använder han sådant han hittat, som gamla mynt och fossiler och skallar av djur.

– För mig handlar det om att använda det som gör att det blir mer estetiskt. Vad det betyder kan man hitta på efteråt.
Under åren har han haft en handfull utställningar, en egen och resten tillsammans med Jean-Pierre.

– Jean-Pierre har varit som en katalysator till mig. Han gör att jag aktualiserar min konst, då är jag plötsligt där.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se

Fotnot: Sista chansen att besöka Galleri Freja innan galleriet stänger är på fredag den 10 juni klockan 14-18 och i helgen 11-12 juni klockan 12-16.