KULTUR 2021-02-04 KL. 21:30

Snart släpper "Tännerbränne" nytt album

Av Uffe

Snart släpper

PÅ GÅNG. Det blir sju nya låtar som släpps med det nya albumet Storm. Först kommer singeln "Fall" som släpps 19 februari.
Foto: PRESSBILD

Sedan 2017 spelar Vallentunafostrade Sasha Djadkin trummor i metalbandet Tännerbränne. Nu är bandet på gång med en skiva och i april streamar de live från studion.

Vallentuna Nya fick ett snack med Sasha inför släppet.

Vad kan lyssnarna vänta sig av det nya albumet?
– Ett mångsidigt metal-sound som svänger! Lyssnarna kan vänta sig allt från extremt tekniska, brutala riff till stämningsfulla och harmoniska ljudbilder av mer klassisk karaktär.

Ser fram mot livespelningar
Är det något nytt som era vana lyssnare kommer att upptäcka?
– De som har sett oss live kommer att känna igen flera av låtarna, men även de kommer att få höra dem ur ett nytt perspektiv, då live-upplevelsen är unik varje gång.
– Låten Storm, med samma namn som skivan, har varit extremt utmanande tekniskt för mig som trummis. Den är verkligen något nytt som jag tror lyssnarna kommer att uppskatta.

Givetvis drabbas Tännerbränne liksom övriga musiker av rådande pandemi. Men trots allt har de sett några ljusglimtar.

Hur är metalscenen nu, är det lika trögt som för alla andra?
– Det är tufft, men metalscenen hakar sig fram lite tack vare riktiga eldsjälar till arrangörer som aldrig ger upp, som t.ex. Fredagsmangel i Järfälla och bandet Lucidor. Tack vare dem har vi haft några gig (anpassade till situationen) samtidigt som vi har jobbat med skivan under corona-året 2020.

Hur lockar man lyssnare idag?
– Hitta något som blir speciellt för ens egna sound och synas på olika sätt. Spela live och ha kul så rycks folk med!

Vad hoppas ni på med det nya albumet?
– Vi vill nå ut till alla metalheads där ute som vi tror kommer att gilla soundet och attityden i vår musik. Sedan ser vi fram emot gemenskapen som uppstår när man kan komma ut och spela live ordentligt igen!

Spelade mycket på Nova
Sasha är uppvuxen i Vallentuna och pratar sig varm över de möjligheter som fanns när musikintresset väcktes.
– Det kändes som att det fanns en replokal i varenda garage och i varje förråd. Musikintresset var stort i Vallentuna.
– Jag spelade gitarr och trummor på kulturskolan i Vallentuna när jag gick på högstadiet i Hjälmstaskolan och tillsammans med min gitarrlärare Elias Lundgren och andra ungdomar tog vi initiativet till rockgruppslektioner runt 2013. Björn Persson lärde mig extremt nyttiga trumövningar och grooves. Innan det lärde jag mig spela gitarr med Ulf Ahlin (på mellanstadiet i Ormstaskolan).
– Jag spelade mycket på Nova Ungdomens hus där de hade replokaler också. Vi var några ungdomar som spelade på deras scen och på kulturdag i Vallentuna Centrum omkring 2014.
Har det alltid handlat om metal för dig eller har du varit inne på annat innan?

– Jag har varit inne på många olika spår: funk, jazz, elektronisk musik, disco, rock, hip hop och metal. Jag hade nog inte lärt mig att kompa många av dessa olika stilar om det inte vore för musikskolan. Tack vare det är jag nog en bättre metaltrummis idag.

Kommande planer?
– Nu när skivan snart släpps ska vi börja göra som festivalerna och agera som om pandemin nästan är över, börja boka datum och hoppas på det bästa.
– I april kommer vi att köra en live stream från studion. För mer info kan man följa oss på Instagram, Facebook eller surfa in på vår hemsida www.tannebranne.net.

Vilka band hämtar ni era influencer från?
– Meshuggah, Tool, Entombed, Thy Art is Murder, Ghamorean.
Var kan man lyssna på er, förutom på Spotify?
– Man kan lyssna på oss på de flesta platformarna, t.ex. Deezer, Youtube, iTunes och Bandcamp där man också kommer att kunna köpa merch och en CD- eller LP-version av Storm.

Sasha om hur man kan träna för att spela trummor med dubbelpedaler.
– Det gäller att skala ner och fokusera på sitt svaga ben, som är det vänstra för de flesta. Hitta ett tempo i vilket du kan spela åttondelar med det benet utan problem. Testa att spela sextondelar i det tempot med båda benen i några takter och lägg sedan på ett klassiskt rockkomp med armarna när det blir bekvämt.

– En bra övning för hastighet och kontroll som jag brukar värma upp med är att spela ett par takter sextondelar på dubbelpedal följt av lika många takter åttondelar på en av pedalerna. Man köra varannan höger, varannan vänster på åttondelarna eller fokusera på det svaga benet.

–Men viktigast av allt: ha kul med det!