KULTUR 2022-01-20 KL. 10:45

Sötvatten – en värld av liv

Av Uffe Lindeborg

Snart finns chansen att lära känna lite mer om det marina livet som påverkar våra sjöar och vattendrag. Söndag 6 februari öppnar en utställning i Kulturhuset i Vallentuna centrum under namnet ”Sötvatten - en värld av liv”.

Sötvatten – en värld av liv
Sötvatten. Foto: Johan Hammar

Vernissageprogram: Kl 13 Utställningen öppnar. Kl 13.30 Johan Hammar berättar om livet som naturfotograf och arbetet med projektet Sötvatten – en värld av liv som både blev en utställning och en bok. Föredrag i Kulturrummet. Hämta fribiljett på upplevvallentuna.se/biljetter.

Arrangörer är Kultur Vallentuna i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Utställningen är producerad av Regionmuseet Skåne i samarbete med naturfotograf Johan Hammar och visas i Vallentuna Kulturhus 6 februari - 15 maj 2022.

Enligt ett pressmeddelande från kommunen så är utställningen basen för flera program i Kulturhuset under våren på Tema Vatten.
Så här beskriver de utställningen Sötvatten – en värld av liv:

”Glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten. Utställningen bygger på både fotograferat och filmat material av arter och miljöer både under och över vattenytan, från norra till södra Sverige. Hotet mot våra vattenmiljöer, men inte minst det positiva arbete med att återställa och återskapa vattenmiljöer som sker, illustreras också i utställningen.”

”Genom magiska foton och filmer och därtill ett antal interaktiva stationer, är syftet med utställningen att skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land. Men också att skapa lust till att lära mer, att själv gå ut och upptäcka och kanske till och med arbeta med vattenmiljöer i framtiden.”


Johan Hammar i vattenfall. Foto: Jesper Heimersson


Utställningen vill öka förståelsen och kunskapen om hur livsnödvändigt det är med orörda, levande och friska vatten - för både människor och djur.

Fotografen Johan Hammar blev 2018 utsedd till årets naturfotograf av Naturvårsverket.

”Han är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som specialist på sötvatten arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid. Hans bilder och filmer publiceras och visas både i Sverige och utomlands. Johan är en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang.”

”Flera av Johans utställningar har turnerat runt i Sverige under flera år, från Abisko i norr till Falsterbo i söder. I två år har Johan arbetat med att dokumentera glaciärer, sjöar, älvar, våtmarker och några av de fascinerande arter som finns i våra vatten. Arbetet har tagit honom till Sveriges största, längsta, klaraste och kallaste vatten. Upp i luften och ner under ytan. En fascinerande upptäcktsresa i svenska sötvatten.”

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se