KULTUR 2022-12-15 KL. 11:15

Tidigare Vallentunabon fick Musikaliska Akademins pris

Av Daniel Bergholm

Tidigare Vallentunabon fick Musikaliska Akademins pris
KUNGLIGT. Anna Petrini fick ta emot priset av kung Carl XVI Gustaf. Foto: Privat

Kungliga Musikaliska Akademien delar vartannat år ut Interpret-priset. I år vann blockflöjtisten och den tidigare Vallentunabon Anna Petrini som har spelat på stora scener runt om i världen. Nu blev hon hyllad på hemmaplan och fick ta emot priset av kung Carl XVI Gustav.

– Det kom som en väldigt stor överraskning, säger hon.

Anna Petrini har varit frilansare som blockflöjtist i 17 år och har spelat på stora scener i Japan, Australien, USA och Tyskland. Nu blev hon tilldelad Interpretpriset för sina insatser inom musikvärlden och med motiveringen ”en trygg ledsagare genom okänd musikalisk terräng” och priset var på 100 000 kronor. Den 28 november fick hon ta emot priset av kungen vid en högtidssammankomst.

– Motiveringen var jättefin och det är roligt att bli sedd, speciellt då det är ens kollegor som utser vinnaren och när man ägnar sig åt sådant som är lite mindre vanligt, mycket nyskriven klassisk musik, säger hon.

Örsta Gård
Resan in i musiken började när hon växte upp på Gotland men tog fart på riktigt när hon som 16 åring kom in på Södra Latins musiklinje. Då var hon tvungen att hitta någonstans att bo i Stockholmsområdet och hamnade i Vallentuna i mitten på 90-talet.

– Jag fick flytta till min faster på Örsta Gård vid Angarnsjöängen vilket gjorde att jag kunde börja på Södra Latin som var min stora dröm där och då, säger hon.

Anna beskriver sin tid på gården som starten på steg två i sin musikresa, något som skilje sig från livet på Gotland och öppnade nya möjligheter.

– Jag kommer ihåg att vi gick mycket i skogen där och de hade hästar och hund. Ganska lantligt får man säga.

Hon minns specifikt att det blev en hel del pendling till och från skolan med bussen 625.

– Jag minns trots att det var längesen att bussen alltid gick varannan timme och man fick lära sig att gilla läget. Men buss 625 kanske inte ens finns kvar idag, säger hon och skrattar.


KOLL PÅ VALLENTUNA. Anna Petrini repar i Vallentuna ibland tillsammans med Emilia Amper. Foto: Privat


Häftig upplevelse
Resultatet av all pendling och tiden i Vallentuna har resulterat i en lång karriär i musikens värld. Hon beskriver det coola med yrket att få ta del av så många olika upplevelser.

Som längst har hon rest till Tasmanien för att spela i Hobart City Town Hall och har även spelat i den arena som är överlägsen akustikmässigt enligt henne, Tokyo Opera City Recycle Hall. Det mest prestigefyllda gjorde hon däremot 2015.

– Då fick jag göra en konsert i Berliner Philharmonie, i deras kammarmusiksal. Den har mycket historia och har funnits sedan 60-talet. Där har inte många svenskar spelat och är det jag är mest stolt över på ett professionellt plan, säger hon.

Anna Petrini prisades även 2018 och Interpretpriset blev hon tilldelad redan innan sommaren i år, men det skulle dröja till september när hon stekte falukorv till sina barn innan hon fick det överraskande samtalet av juryn.

– Beskedet skulle kommit med posten men kom inte fram och det dröjde flera månader. De ringde och undrade om jag var dryg och om jag fått något brev från dom. Det hade jag inte och då förklarade de att jag vunnit, säger Anna Petrini.

Priset fick hon ta emot den 28 november och på plats var kungafamiljen för att dela ut priset vilket gjorde det hela lite extra speciellt.

– Alla pristagare fick komma lite innan för att träna med en kunglig stand-in, vart man ska stega och göra. Väldigt uppstyrt. Sedan på middagen efter satt jag vid drottningens bord och fick prata med henne. De båda är väldigt trevliga och jag upplever att de har ett stort intresse för musik.

Repar i Vallentuna
Även om det bara blev en kort sejour i Vallentuna på 90-talet så har Anna än idag kopplingar till Vallentuna och åker titt som tätt ut hit för att repa. Anledningen är att hon lärt känna en som hon benämner som ”en riktig Vallentunabo”, Emilia Amper.

– Vi hittade varandra för ett gäng år sedan i en tankesmedja. Då började vi spela tillsammans. Vi brukar faktiskt repa en del i Vallentuna nu för tiden och ska tillsammans snart släppa en skiva. Så indirekt har jag fortfarande kontakt med Vallentuna och min faster bor kvar där, säger Anna Petrini.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se