KULTUR 2022-12-22 KL. 12:26

Två talangfulla tonåringar prisades av Lions

Av Anneli Leijel

Två talangfulla tonåringar prisades av Lions
TALANGER. Olle Fransson och Adrian Reierstam uppmärksammas av Lions, de är ovanligt duktiga på musik. Foto: Roffe Andersson

Olle Fransson och Adrian Reierstam. Så heter årets mottagare av Vallentuna Lions Clubs musikstipendium 2022. Priset om 5000 kronor vardera delades ut under den senare Luciakonserten i Vallentuna kyrka den 13 december.

–Jag vill också passa på att ge en eloge till föräldrarna. Det ligger mycket föräldrakraft och intresse bakom och det är Kulturskolan som tränar eleverna, sedan delar vi bara ut stipendierna, sa Birgitta Tallryd, representant för Lions Club i Vallentuna när hon överräckte diplomen.

Adrian Reirstam, 14 år, får stipendiet för sin speciella begåvning för musikskapande och att han med lätthet bygger ihop en komplett låt och spelar alla instrument själv på inspelningen. ”Han behärskar såväl uppbyggnad som form samt är en mästare på att hitta beats och melodier. Om Adrian fortsätter på denna väg kan han mycket väl bli nästa Avicii! Vi vill därför nominera Adrian till Lions musikstipendium. Vi ser fram emot att få höra mer av Adrians musikskapande i framtiden.”

Adrian berättar att han skrivit egna låtar i ungefär tre år. Han spelar piano, gitarr, elgitarr och elbas.


PRISADE. Olle Fransson och Adrian Reierstam mottog Lions musikstipendiat. Foto: Roffe Andersson


– Jag tar lektioner i akustisk gitarr, elbas och musikproduktion. Det är min lärare som uppmärksammat mig. Det är inte så många som vet om att jag går musikproduktion, säger Adrian.

Vill du satsa på musiken i framtiden?
– Ja, jag tror det. Jag tror att jag kommer att gå musikgymnasium, men jag vet inte vart ännu.

Vad ska du göra för pengarna?
– Jag kommer nog att köpa en till mikrofon.

Olle Fransson, 16 år, är enligt Lions motivering en mångfacetterad elev vid Vallentuna Kulturskola.

Förutom att han spelar slagverk och sjunger deltar han också i Kulturskolans musikal och teaterkurser. ”Olle är mycket musikalisk och dessutom ambitiös i alla de olika ”kulturämnen” han deltar i. Detta tillsammans med mod och talang gör honom till en utmärkt kandidat för Lions musikstipendium. Vi önskar Olle lycka till i framtiden!”

– Jag spelar melodiskt slagverk, marimba och vibrafon, berättar Olle .

Förutom att han går teater- och musikalkurser på Kulturskolan, går han nu första året på estetiska programmet på Tibble gymnasium i Täby med inriktning musikal.

Vad ska du använda stipendiepengarna till?

– Jag har inte riktigt bestämt det, kanske köper jag en mikrofon till datorn så att jag kan spela in sång.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

– Att fortsätta med musikaler. Det är väldigt kul att hålla på med, säger Olle.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se