KULTUR 2020-09-25 KL. 10:01

Uppvärmning inför konstrundan

Av Hege

Uppvärmning inför konstrundan

FÖRHANDSTITT. Snart är det dags för Konst i Roslagen, men redan nu kan man bland annat beskåda verk av Lena Björn och Kerstin Mattsson i Kulturhuset i Vallentuna centrum.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Snart är det dags för Konst i Roslagen. Men redan nu går det att se ett urval av alstren på Kulturhuset.

Under Konst i Roslagen kan konstentusiaster åka runt i Vallentuna, Täby och Österåker och beskåda konstverk hemma hos konstnärer, eller i deras ateljéer. Och bet blir en konstrunda i höst, trots corona.
– Men eftersom alla kanske inte vill åka runt bland ateljéer i dessa tider har vi anpassat utställningen här i Kulturhuset, så att det ska kännas säkert att komma hit. Bland annat har vi satt upp all information på väggen i stället för att ha lappar och broschyrer, säger konstnären Lena Björn.

Varje konstnär från Vallentuna har mellan ett och tre verk till utställning på Kulturhuset. Det är stor bredd på verken – allt från svanhalsar i keramik till landskapsmålning i akvarell.
– Vi har också med textil, säger Lena Björn och pekar på en pläd i handfärgad ull och en kudde som ligger på en stol.
– Det var uppskattat när ungdomar från ett boende kom förbi utställningen, ja de tyckte om utställningen över huvud taget.

Annars är både konstnärer och konstbesökare i regel äldre.
– Det är svårt att hinna med att skapa när man har jobb och små barn, säger Lena Björn.

En som kan skriva under på det är Kerstin Mattsson. Hon började inte måla förrän hon gick i pension.
–Jag hade varit sugen länge, men känt att jag inte hade tid. Det är tid som behövs.

För att komma igång åkte hon till Öland.
– Jag var lite hämmad i mitt måleri, jag behövde få stå själv och lägga på färg.

Kerstin Mattsson målar inte av saker.
– Det kan jag inte. Jag lägger på färg och ser vad det blir. Ibland blir tavlan bättre om jag vänder upp och ner på den. Det är spännande, för jag vet aldrig vad det blir.
Ett av hennes verk på Kulturhuset visar små stugor i ett mörkt landskap, och en annan tre silhuetter av människor. Kanske är det en familj?

Konst i Roslagen - Vallentuna
En coronaanpassad samlingsutställning visas i kulturhuset under bibliotekets öppettider. Den 26/9 finns konstnärer på plats.

Lördag och söndag 3-4 oktober är utställningen öppen 10-17. Fem konstnärer visar flera av sina verk på ovanvåningen.
Den 3-4 oktober går det också att besöka konstnärer i deras ateljéer. Totalt visas konst på tolv platser i Vallentuna kommun.