KULTUR 2022-12-22 KL. 12:18

Vallentunaborna bjuds på blues i mellandagarna

Av Daniel Bergholm

Vallentunaborna bjuds på blues i mellandagarna
PUBLIKFAVORIT. Blues-legenden Clas Yngström är en av flera artister som kommer uppträda på Vallentuna teater den 29 december när det är dags för "Mellandagsblues". Foto: Lennart Brorsson

Den 29 december blir det Mellandagsblues i Vallentuna teater. Under kvällen kommer flera artister och band uppträda, däribland blues-legenden Clas Yngström.

– Det kommer vara ett fullspäckat program, säger han.

Under aftonen, med starttid klockan 19:00, kommer Vallentunaborna bjudas på en ”helkväll i bluesens tecken”. En av artisterna som dyker upp är Claes Yngström och han är en av få som valts in i amerikanska ”Blues Hall of Fame”, tillsammans med världsartister som Muddy Waters, Ray Charles och Eric Clapton.

– Jag trodde aldrig jag skulle få den äran att uppgraderas till ”legendary”-status, men det var otroligt mäktigt när jag fick budet 2012, säger han.

En gång tidigare har han uppträtt i Vallentuna. Det är också en stor anledning att han med självklarhet tackade ja till det här mellandagseventet. Han var med och spelade när Peter Jägerhult anordnade Woodstock-festivalen som hölls för några år sedan i Vallentuna. Nu jobbar Peter tillsammans med Vallentuna bluesförening för att anordna den här kvällen.

– Jag litar på hans (Peters) omdöme. Det kommer också vara flera jag känner och har hängt med i olika sammanhang som ska spela. Sedan är det alltid kul med mellandagsgig, det brukar alltid bli trevligt och det ska helt enkelt bli skitkul, säger Claes Yngström.

Eget material
Claes har hållit på professionellt sedan mitten av 70-talet och med bandet ”Sky High” var han med och skrev superhiten ”I Ain´t Beggin”, vilket gav honom möjlighet att åka på världsturnéer och uppträda i Indien, Sydamerika och USA. Tanken är att spelningen i Vallentuna under mellansdagsbluesen kommer återanknyta till hans personliga historiebok.

– Det blir ett set med mest eget material genom historien. Men sedan blir det såklart både en återkoppling till Sky High och även lite Jimmy Hendrix. Det förväntar sig nog också de gäster som känner till mig, och man vill ju inte göra dom besvikna, säger han.

Claes väljer även att lyfta Vallentuna bluesförening som är med och anordnar kvällen och ser till att genren hålls vid liv.

– Jag upptäckte bluesen redan 1963, och för mig kommer det alltid vara nummer ett. Men föreningarna är hela bluesnavet och det hade inte fungerat utan dessa. De bär fanan för alla som älskar den här musiken, säger han.

Vad kommer publiken kunna förvänta sig av kvällen i sin helhet?
– Det blir blues och rock n roll. Det här blir en helkväll, ojojoj. Det kommer vara ett fullspäckat program. Det bästa av allt för mig är att bara få spela, men samtidigt vill man ju också försöka hänga med på allt som händer runtomkring.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se