Klik venligst
KULTUR 2020-12-11 KL. 13:54

Vallentunas bagare släpper rockig julmusik

Av Hege

Vallentunas bagare släpper rockig julmusik

JULRÖJ. Olof känner sig lika hemma på scen och i replokalen som i bageriet. Han får leva ut sin kreativitet på olika sätt.
Foto: ROFFE ANDERSSON/PRESSBILDER

Visste du att Olof Jönsson, grundaren av Stenugnsbageriet, gör hårdrock? Det gjorde inte vi på Vallentuna Nya – och tog därför ett snack med honom.

I dag, fredag, släpper bandet Pressure sin jullåt ”Julstress”. Vid mikrofonen finns Olof Jönsson som grundade Stenugnsbageriet i Vallentuna. Den handlar om folk som är ensamma över julen.
– Våra låtar är ofta dubbeltydiga och så är det i Julstress också. Det kan låta sorgligt att vara ensam över julen men vissa har faktiskt valt att ha det så, säger Olof i sitt kontor ovanpå bageriet.


igcaption>Foto: PRESSBILD

Texter med eftertanke
Själva bandnamnet, Pressure (som betyder tryck på svenska), kan också betyda olika saker.
– Antingen kan det handla om tryck från till exempel samhället eller om att det är ett j-dra tryck som något bra, säger Olof.

Ämnena i låtarna är självupplevda hos någon av de tre bandmedlemmarna, som förutom Olof är Simon Forsell och Emil Salling.
– En talande låttitel är ”Nere men inte död”, säger Olof.

Musikstilen beskriver sångaren som melodisk metallrock med inslag av folkmusik.
– Det är inslag av harmonier och stämmor, och melodislingor med gitarr.
Hittills har Pressure släppt fyra singlar, och i dag kommer alltså den femte i form av en jullåt. Bandet repar normalt sett en gång i veckan.
– Vi kan hålla på i åtta timmar. När man går ut därifrån är man helt slut men överlycklig.


igcaption>Foto: PRESSBILD

Att det skulle bli musik som det stora intresset var inte självklart för Olof. Han började spela trumpet i den kommunala musikskolan men slutade när det blev för mycket jazz.
– Sedan tänkte jag att jag skulle lära mig gitarr för att kunna lira på någon efterfest eller så. Men jag insåg att jag inte skulle bli någon bra gitarrist ganska fort.

Planerna för efterfestunderhållningen övergick i att sjunga, och Olof började ta sånglektioner. Efter olika omgångar med olika coverband hittade han sina nuvarande bandkollegor, som dock inte alls ville spela covers som Olof ville.
– Jag har aldrig drömt om att skriva egen musik men när jag väl provade var det ett halleluja-moment. Allt vi gör är egenskrivet.

Gärna ett one-hit-wonder
Simon Forsell skriver de flesta texterna från början, men Olof ändrar ibland några ord, ibland hela texten. De gör flera inspelningar innan låten sitter.

En framtidsvision är att slå igenom – åtminstone med en låt.
– Jag drömmer om att göra avtryck. Det behöver inte vara 25 låtar som alla känner till, men en one hit wonder vore trevligt.

Pressures hemsida finns på pressure.band.

Länk till jullåten