KULTUR 2022-04-28 KL. 16:00

Vallentunatjej släpper sitt första album 2022

Av Daniel Bergholm

Vallentunatjej släpper sitt första album 2022
SPÄNNANDE NYKOMLING. Med artistnamnet MYTRIZA har Izabella hittills släppt tre låtar på Spotify. Under året ska ett helt album på totalt nio låtar vara ute. Bild: Pressbild

Izabella Tancredi, med artistnamnet MYTRIZA, har nyligen börjat släppa sina första låtar på Spotify och under året kommer ett helt album ut.

Hon intresserade sig tidigt för teater och sång och har bland annat gått på Kulturskolan i Vallentuna. Nu är hennes nästa stora projekt att bli musikartist.

– Jag lät Izabella, 5 år, sitta vid ratten, säger hon.

I drygt två år har hon jobbat med musiken till det kommande albumet. Inspirationen till det, menar hon är åt det mer filosofiska hållet.
– Man kan säga att jag hade satt bojor på mitt inre barn, lilla Izabella. Hon fick pausa i några år när jag blev tvungen att fokusera på annat. Men med musiken har en spärr släppt rent psykologiskt.

Alltid vetat
Izabella är född och uppvuxen i Vallentuna. Hennes resa inom kulturvärlden började när hon gick på Kulturskolan, där sång, teater, musik och dans var en stor del av skolgången.

– Jag har nog alltid vetat att det är det här jag ska göra. Hela familjen har gått där, jag vet inte om det var mängdrabatt eller något, säger hon och skrattar till.

Första låten hon släppte hette Motion. Albumet går i tecknet för elektronisk pop och totalt kommer det innehålla nio låtar. Majoriteten av låtarna skrevs under våren 2020.

– Motion var den första låten jag blev nöjd med. I början visste jag inte att jag skrev ett album, utan jag bara skrev och sen plötlisgt så kände jag bara: Vänta det sitter ihop, det ska bli det här. Albumet är en berättelse.

Izabella har gjort allt själv, från skrivande till producerande och mixning. Även om vissa perioder varit kämpiga, har det till slut gett utdelning.

– Jag har alltid varit ovän med teknik, den tröskeln var lite tuff. Men när det inte var mystiskt längre insåg jag möjligheterna som finns att göra egen musik, utan en massa andra inblandade. Det ger en kreativ frihet och kontroll som är viktigt personligen.

Musikvideon viktig
Det mesta är redan färdigt, trots det räknar hon med att det kommer dröja till slutet av året innan albumet släpps, av en anledning.

– Jag vill göra musikvideos till allt. Att planera visuellt med musikvideos tycker jag är sjukt roligt och viktigt för berättelsen. Om jag ändå lagt sådan tid på att göra den här musiken, då kan jag väl unna mig att också färdigställa allt. Jag är lite av en perfektionist.

Utöver sitt kommande album pluggar hon även vid sidan av. Tidigare har hon pluggat musikal men nu är det musikproduktion och en lärarutbildning i musik på musikhögskolan i Stockholm som gäller. Hon ska även vara med i en uppsättning av Chess i Helsingborg under sommaren.

– Det ska bli kul. Men samtidigt kan man säga att jag egentligen blivit trött på att någon annan ska säga till mig vad jag ska göra. Därför är musiken något jag är otroligt taggad på.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se