NYHETER 2022-03-31 KL. 13:00

3 x Ålund ställde ut på Galleri Freja

Av Anneli Leijel

Lennart, Birgitta och Jonas visade måleri, skulptur och keramik

3 x Ålund ställde ut på Galleri Freja
FAMILJEANGELÄGENHET. På utställningen i galleri Freja syntes konstverk av tre personer i familjen Ålund. Foto: Roffe Andersson

För första gången har de nu ställt ut tillsammans. Lennart Ålund, Birgitta Ålund och sonen Jonas Ålund.

Tillsammans bjöd de på en fullmatad utställning på Galleri Freja med Lennarts målningar, Birgittas skulpturer och Jonas keramik.

Under två helger i mars hade Vallentunaborna chans att se de tre Ålundarna ställa ut tillsammans.

Det är sent på fredag eftermiddag och varmt i lokalen när vi möts. För några timmar sedan öppnade utställningen och värmen från de tidigare besökarna hänger kvar i luften.

Även om skapandet alltid funnits där, hos makarna Lennart och Birgitta Ålund, var det under många år främst en hobby vid sidan om deras andra yrken. Det är sedan de blev pensionärer som skapandet tagit fart på allvar.
Lennart, som tecknat sedan han var liten, började måla ordentligt för 25 år sedan. Från början var det mycket olja, sedan blev det akvarell - snabbheten i tekniken tilltalar honom.

Kvinnlig styrka och frihet
Att både Lennart och Birgitta är intresserade av människor märks tydligt i deras konst. Lennart målar kvinnor som dansar, gatumusikanter i Seattle och människor i restaurangmiljöer. En och annan landskapsmålning har det blivit också, oftast med en människa någonstans i motivet.

– Jag tycker om att sätta in en människa i landskapet, säger Lennart Ålund enkelt.

– Som den här ”Våga”, med en mamma med ett barn som möter en våg. Eller ”Simlektion”, vilket är precis vad det är i gölen vid Ålands hav.

Birgitta inflikar:
– Vi iakttar andra, funderar på hur det kan vara. Vad tänker de på? Inte av nyfikenhet eller fördömande, utan av intresse för människor.

När Lennart var i sena tonåren funderade han på att söka till Konstfack, men efter studenten ändrade han sig och blev psykolog i stället. Birgitta utbildade sig till socionom, men har under sitt yrkesverksamma liv vidareutbildat sig och även arbetat med utbildning av chefer och politiker inom Stockholms stad, och med skrivande inom staden.

– Mitt behov av att skapa, och meditera, ska nog ses utifrån att jag haft ett mycket intensivt arbetsliv och ett aktivt liv generellt. Jag har haft ett behov av att ibland vara själv och få gestalta, uttrycka mig på ett annat sätt.

Genom åren har hon provat en rad olika tekniker och material. Allt från sömnad, växtfärgning och nålfiltade verk, till att skapa skulpturer i betong och på senare år i paverpol – ett flytande material som härdar på allt organiskt, som ull, lin och trä.
Med på utställningen är flera skulpturer som med sin kopparfärg ser tunga ut men är både lätta och starka, tack vare materialet paverpol. De tål väder och vind och kan stå ute i trädgården större delen av året. Det är bara när temperaturen pendlar för mycket som de bör tas in.

– De här skulpturerna visar på kvinnlig styrka och frihet, säger Birgitta och visar sina skulpturer som sträcker upp händerna, lyfter upp ett hjärta, virvlar runt i en dans eller sitter i egna tankar.

Kock med intresse för keramik
Jonas Ålund är kock och driver flera restauranger. Bland annat Villa Elfvik Strand på Lidingö och Café & Bar inne på Vrak, det nyaste tillskottet bland museer på Djurgården i Stockholm.

Det var först för fem år sedan som han började dreja, och tillverka keramik.

– Mitt intresse för keramik började med att jag samlade på keramik. Sedan fick jag idén att producera själv till min egen restaurang. Jag hade väl ofta sagt att det där kan ju inte vara så svårt, och då fick jag en kurs av min fru i present. Det var en utbildning under två terminer i att dreja och jag bestämde mig för att jag ska greja det, jag ska knäcka koden.

Sagt och gjort. Jonas lärde sig dreja och sedan dess har det gott fort. Numera serverar hans restauranger mat på egentillverkad keramik, samtidigt som han producerar mycket till kompisar som har egna restauranger.

– Jag har en ugn på Lidingö, vid min verksamhet. Det passar bra, då kan jag disponera dagarna som det funkar, till exempel jobba och laga mat en halv dag och hålla på med keramik en halv dag.

Keramikern Gunnar Nylund är en stor inspirationskälla, liksom 60-talsuttrycket. Glasyrer i brunt och murrigt, eller gröngrått och murrigt – som de kannor och vaser som visades på Galleri Freja.

–Jag använder ofta två olika glasyrer vid bränning, det ger en specifik färg. Jag vill stöka till det lite, så det inte ser för perfekt ut. Det låter kanske pretentiöst, men ett alster ska hålla på sina hemligheter, inte avslöja allt på en gång till skillnad från det som är industriproducerat, säger Jonas Ålund.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se