Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf/© CNP AB
Det finns ett antal biltillverkare som försvunnit från marknaden under mer eller mindre drastiska omständigheter. Majoriteten har fallit offer för den mördande konkurrensen men det finns även exempel på misskötsel till rena bedrägerier. Vi tänker inte spekulera i skuldfrågan utan konstaterar bara att många välkända varumärken rullat en alldeles för kort tid på jordens outgrundliga vägar. Varsågoda, här är bilmärkena som förtjänar en andra chans.
American Motors Corporation
(1954-1988)
American Motor Corporation eller AMC var långt före sin tid och något av en mästare på att använda samma plattform till flera olika modeller. Framgångssagan var enorm och 1970 förvärvade man dessutom Jeep. AMC verkade vara ostoppbara och bjöd ”The Big Three” (Chrysler, Ford och General Motors) på en rejäl fight. Men säg den lycka som varar? I slutet på sjuttiotalet vek marknaden på grund av oljekrisen och det visade sig bli en allt för tuff match. Renault gjorde ett tappert försök att rädda verksamheten men 1987 köptes till sist koncernen upp av Chrysler - som behöll Jeep och skrotade AMC.
Duesenberg Automobile & Motors Company
(1913-1937)
1913 grundades ett av världens mest exklusiva bilmärken av Fred och Augie Duesenberg. De amerikanska bröderna rönte stora framgångar och bilarna rattades flitigt av dåtidens stora filmstjärnor i Hollywood som Clark Gable och Gary Cooper. 1926 tog racingföraren tillika företagsledaren Errett Lobban Cord över rodret och Fred arbetade kvar som chefskonstruktör fram tills han omkom i en bilkrasch 1932. Augie fick hoppa in och axla sin brors roll men vid den här tidpunkten hade även den stora depressionen börjat härja i staterna. 1937 gick det inte längre och Cords hela företagsimperium rullade nerför ruinens brant.
Excalibur Automobile
(1964-1989)
Vad har Arnold Schwarzenegger gemensamt med Rod Stewart, Ronald Reagan, Steve McQueen och inte minst Frank Andersson? Svaret är att hela gänget har ägt en Excalibur som i begynnelsen 1964 var en kopia av Mercedes SSK. Bakom företaget stod designern Brooks Stevens och hans vision var att bygga klassiska veteranbilar med modern teknik under skalet. Tillverkningen genomfördes i amerikanska Milwaukee och totalt byggdes 3166 bilar innan företaget rullade i graven lagom till sitt 25-årsjubileum 1989. Ungefär 40 bilar har hittat till Sverige under årens lopp.
Jensen Motors Limited
(1920-1976)
Jensen Motors Limited började sin bana som karossbyggare åt redan etablerade varumärken men kom efter en tid på den briljanta idén att köra för egen maskin. Fabriken i brittiska West Bromwich specialiserade sig på att tillverka sportbilar i små serier och första kärran döpte bröderna Alan samt Richard Jensen till White Lady. Bilbyggandet var dock ingen dans på rosor. Efter andra världskriget tampades företaget med råvarubrist som följdes av dålig försäljning och kvalitetsproblem. När den tilltänka volymbilen Jensen-Healy inte blev den försäljnings-succé man hoppats på blev det spiken i kistan för bröderna Jensen.
Marcos Engineering
(1959-2007)
Marcos är en ordlek med grundarnas efternamn - Jem Marsh och Frank Costin. Duon arbetade med bombplanet Mosquito under andra världskriget och därifrån fick man idén till att bygga ett chassi av - plywood. Första bilen döptes till Marcos Xylon GT och hade en tjänstevikt på blott 475 kilo men designen lämnade en del övrigt att önska. 1964 debuterade Marcos 1800 GT som hade glasfiberkaross på ett trächassi men fem år senare slopades grundidén till förmån för en mer konventionell konstruktion i stål. Efter sju sorger och åtta bedrövelser lades till sist brittiska Marcos Engineering ner 2007.
Plymouth Automobile Division
(1928-2001)
Walter P. Chrysler hade redan grundat varumärket med sitt eget efternamn 1925 när han tre år senare fick idén att tillverka prisvärda bilar för den breda massan. 1928 skred amerikanaren till verket och företaget döptes till Plymouth efter den engelska hamnstaden där resan för många emigranter startade. Walters tyska förfäder utvandrade nämligen till staterna på 1700-talet och bytte efternamn från Kreisler till Chrysler. Biltillverkningen blev en succé tack vare muskler, fenor och mycket krom. Men tiderna blev allt tuffare och 1998 köptes hela den krisdrabbade Chrysler-koncernen upp av tyska Daimler som efter tre år valde att lägga ner Plymouth.
Pontiac Motor Division
(1926-2010)
Pontiac gjorde storstilad debut vid bilsalongen i New York 1926 och har spelat en viktig roll i General Motors digra bilhistoria. Vem minns inte klassikerna Bonneville, Firebird, GTO och Trans Am? Pontiac fick sitt namn efter en indianhövding vars huvud även prydde kylaremblemet under de första trettio åren. Logotypen byttes sedermera ut till en röd pilspets som levde vidare fram tills produktionen upphörde 2010. Under sina 84 år på marknaden sålde Pontiac inte mindre än 41 miljoner bilar men till sist blev det uppskattade varumärket urvattnat och hopplöst på efterkälken.
Saab Automobile
(1945-2011)
Den 19:e december 2011 blev en ödesdag för svensk bilindustri och Saab då Victor Muller tvingades kasta in handduken. General Motors visade inget intresse för holländarens planer och det blev spiken i kistan för den egensinniga bilbyggaren från Trollhättan som inte minst gjorde världssuccé med sina turbomodeller. Därmed rullade en epok i graven men många ljusa minnen finns kvar – inte minst alla kluriga uppfinningar. Vad sägs om eluppvärmda säten, strålkastartorkare, aktiva nackskydd och självreparerande stötfångare? Biltillverkningen är ett minne blott men varumärket ägs fortfarande av den svenska försvarsjätten med samma namn.
Triumph Motor Company
(1930-1981)
Siegfried Bettmann började sin bana som cykelimportör men sadlade efter några år om och startade motorcykeltillverkning. Triumph Motor Company hade sitt säte i brittiska Coventry och byggde små men högklassiga familjebilar. Men allteftersom blev det företagets sportvagnar som dominerade försäljningen och innan nerläggningen hade Triumph lyckats producera 45 olika modeller. Numera ägs varumärket av BMW som fick med det i köpet av Rover som i sin tur såldes vidare till indiska Tata. Däremot valde tyskarna att behålla Triumph och det finns säkert en baktanke med det. Vågar vi hoppas på ett kärt återseende?
Tucker Corporation
(1944-1949)
Preston Tucker var mannen bakom framtidsbilen Tucker ”Torpedo” 48 som hade tusentals förhandsbeställningar - men som trots det bara tillverkades i 51 exemplar. Grundaren anmäldes nämligen för aktiebedrägeri och bakom sammansvärjningen låg ”The Big Three” i Detroit. Mr Tucker friades dock från alla anklagelser men då var det redan för sent att rädda USA:s mest mytomspunna bil. 1949 gick Tucker Corporation i konkurs och de få exemplaren som hann tillverkas är idag hårdvaluta hos bilsamlare och säljs dyrt på auktion.