NYHETER 2020-04-03 KL. 08:12

Crowdfundad lunch till vårdpersonal

Av Jocke

Crowdfundad lunch till vårdpersonal

KLOCKAN 12:10. Vårdpersonalen möter upp utanför för minimera risken för smittspridning.
Foto: JOCKE LINDEBORG

I tisdags fick några av vårdhjältarna på Danderyds Sjukhus lunch levererat av två välkända ansikten från restauranger här i Vallentuna.

Det var Jesper Ersbäck (Rookie Bar och Café) och Liisi Guilotte (Café Form) som med Fritidshjälpens samordning styrt upp att bjuda den medicinska avdelningen på Danderyds Sjukhus på lunch. 25 matlådor vardera delade de ut, och personalen var mer än nöjd.


igcaption>MATLÅDA. Glada tillrop från Café Form till vårdhjältarna. Foto: Jocke Lindeborg

Initiativet är ett samarbete mellan Fritidshjälpen och flera eldsjälar som tillsammans jobbar för att bjuda vårdpersonal på lunch under namnet ”Tillsammans för Stockholm” som drivs av Jimmy El-Zein och Linnea Sundqvist. Det råder inga tvivel om att det i dagens läge är tufft för vårdpersonalen, och Fritidshjälpen ser detta som en möjlighet att kunna bidra till en annan sektor än de vanligtvis jobbar med, berättar Carro Lindau.
–Det är en ära att få vara med och göra det här, vår verksamhet står lite still just nu när idrotten ligger i dvala på grund av coronakrisen. Snart är vi uppe i 20.000kr i öronmärkta pengar för det här ändamålet, och på torsdag har vi en ny körning till Danderyds Sjukhus. Då står restaurangen Stars and Stripes i Vallentuna centrum för maten.

Restaurangerna får ett lyft
Med hjälp av allmänheten som donerar pengar så köper Fritidshjälpen ett presentkort hos den lokala restaurangen. Därefter bestäms tid och datum för utlämning av mat till vårdpersonalen.
Just denna gång landade lotten hos Danderyds Sjukhus, men samarbetet rullar vidare och verkar bli ett fenomen för hela Region Stockholm. Under helgen kommer de att leverera middagar till Huddinge Sjukhus, då i ett samarbete med en lokal restaurang i närheten av sjukhuset.

Familjefar som ger tillbaka
Mutlu Ciftci som driver Pizzeria Istanbul i Vallentuna berättar att han tog kontakt med IVA (Intensivvårdsavdelningen) på Danderyds Sjukhus för att dra sitt strå till stacken. En gång i veckan bjuder han åtminstone 30 personer på lunch, för att visa sin uppskattning.
–Jag är ju själv en familjefar, vi måste ta hand om varandra i dessa svåra tider. Jag gör det lilla jag kan, för mig är det jätteviktigt att jag ger tillbaka till de som är de riktiga hjältarna, säger Mutlu.


igcaption>VAN ATT HJÄLPA. Mutlu bistår även polis och andra med mat just nu.
Foto: UFFE LINDEBORG

Vi har gott om goda krafter i Vallentuna som just nu svänger om till att försöka göra det bästa av en kaosartad situation. Det är ganska häftigt att vi under den här veckan som gått har levererat minst 130 luncher till hårt slitande vårdpersonal.