Av Victoria Sid
Vallentuna Stenugnsbageris bagare Ebba Tikas, 23, är en av åtta finalister som ska göra upp om guldet i SM för unga bagare. Förra året debuterade hon och i år hoppas hon på en pallplats.
– Jag kan mer än vad jag tror, säger Ebba.
Klockan fyra på morgonen började Ebba sitt pass på stenugnsbageriet i Vallentuna. Efter att ha satt många degar börjar arbetsdagen lida mot sitt slut och då är det dags att förbereda sig inför tävlingen.
– Jag ska stanna och träna i dag och bygga mitt skådebröd, säger Ebba.
Om mindre än två veckor ska hon ner till Göteborg och under fem intensiva timmar skapa 12 stycken matbröd med tre olika utseenden, 45 stycken kuvertbröd med tre olika utseenden, 45 stycken bullar med tre olika utseenden, 45 stycken kavlade degar med tre olika utseenden och ett skådebröd.
IDÉSPRUTA. Sedan i maj har Ebba huserat på Stenugnsbageriet i Vallentuna och munkarna som fanns på menyn i somras var hennes idé. En dag kom hon till jobbet med en liten hemmafritös. Foto: Victoria Sid
– När man är van vid stor produktion är det ganska lite man gör. Det är ganska små degar. Då blir det mycket att man måste räkna och ha rätta måtten. Vikten är jätteviktig, säger Ebba.
Helt självlärd
Ebba som bakat sedan hon var liten är helt självlärd. I gymnasiet jobbade hon extra som bagare och bakade mycket hemma till släkt och vänner. Förutom erfarenheten hon fått på olika arbetsplatser har hon lärt sig mycket via sociala medier och böcker. Som stöd inför tävlingen har hon sin bagerichef Linn som själv tävlat i Abu Dhabi för några år sedan och varit med i landslaget.
BAGARE. Att det var bagare som Ebba skulle satsa på tror hon själv förvånade många i sin närhet som trodde hon skulle plugga vidare till läkare eller biolog. Foto: Victoria Sid
– Henne kan jag fråga är det här en bra idé? Är det här görbart? Det är den supporten man behöver för att känna att man tar sig vidare, säger Ebba.
Idéerna inför tävlingen sprudlar och under sin tid på stenugnsbageriet har Ebba visat sin finurlighet. Sedan hon började har bageriet haft munkar under vissa perioder på menyn.
– Jag tog hit en egen fritös, en liten hemmafritös och stod och friterade fyra munkar i taget från början. När vi gjorde ungefär hundra om dagen kom Kalle, en av ägarna och sa ”den är beställd, den är på väg”, berättar Ebba skämtsamt.
För att komma med i tävlingen charmade Ebba juryn med en s’moresbulle gjord på croissant där delar av degen färgats med kakao. Hamnar hon på en pallplats blir det ett kvitto på hennes snabba utveckling men det finns även fler saker som lockar.
STÖD. "Jag har haft väldans tur med att träffa folk som har trott på mig. Jag är jätteglad att jag inte behövde plugga och sånt för jag tycker jag har lärt mig mer av att gå direkt till jobb.", säger Ebba. Foto: Victoria Sid
– Om jag kommer på pallplats kommer jag med i landslaget också och kanske får möjlighet att köra VM, säger Ebba hoppfullt.
Men innan dess ska hon hinna planera klart allting och ta sig igenom fettisdagen 4 mars.
– Alla vi vet att det blir en tuff dag, säger Ebba.