NYHETER 2022-03-31 KL. 14:20

Här finns allt du behöver veta om kris och beredskap

Av Anneli Leijel

Vallentuna kommun har samlat all nödvändig information på sin webbsida

Här finns allt du behöver veta om kris och beredskap
TRYGGHET. kommunikationschefen Johanna Harling tycker att samlad information har en lugnande inverkan. Foto: Roffe Andersson

Har du frågor som rör Ukrainakrisen, undrar var skyddsrum finns, eller kanske hur du själv ska förbereda dig på bästa sätt om krisen eller kriget kommer?

Då kan du gå in på vallentuna.se och läsa mer. På sidan ”Kris och beredskap” har kommunen samlat all information.

– Under pandemin hade vi en sida för all information. Vi har lärt oss från den krisen, vi vill vara transparenta och att det ska vara lätt att hitta information, därför har vi lagt ut den sidan på vår startsida, berättar Johanna Harling, kommunikationschef på Vallentuna kommun.

På samlingssidan ”Kris och beredskap” kan man klicka sig vidare till 17 olika sidor i ämnet. Här finns information om allt från covid -19, skyddsrum och elavbrott till Ukrainakrisen och hur kommunen arbetar med krisledning och beredskap. Här finns också tips om hur man själv förbereder sig för en krissituation, på sidan ”Din säkerhet och beredskap”.




Sida om Ukraina
Tror ni på kommunen att en sådan här samlingssida har en lugnande eller oroande inverkan på Vallentunaborna?

– Vi tror att en sådan här sida har en lugnande inverkan, för att vi har samlat allt vi vet och kan svara på här, säger Johanna Harling.

På sidan ”Ukrainakrisen”, finns bland annat information om vart man kan vända sig om man vill hjälpa till rent praktiskt, och en länk till ett formulär där man kan anmäla intresse för att hyra ut en del av sin bostad till de flyktingar som kommer.

– Där kan man fylla i om man har en självständig bostad att hyra ut, till exempel ett Attefallshus på tomten, eller en lägenhet med egen ingång. Det är Migrationsverket som anvisar flyktingar till olika kommuner och vi vet ännu inte hur stort behovet är här i Vallentuna.

Fortfarande låg risk
Kommunen arbetar också aktivt med att se över sitt eget bostadsbestånd för att kunna ta emot fler anvisningar från Migrationsverket.

När kriget i Ukraina bröt ut för en dryg månad sedan var det många som hörde av sig till kommunens kontaktcenter och erbjöd sig att hjälpa till.

– De frågor vi får in nu, mellan 0 och 10 frågor per dag, handlar mer om ekonomiskt bistånd och om skolplatser för barn som kommer från Ukraina, berättar Johanna Harling.

Precis som andra kommuner i landet, förbereder Vallentuna kommun på olika sätt för ett ökat flyktingmottagande. Samtidigt har man ett ökat beredskapsarbete kopplat till cybersäkerhet.
– Vallentuna tillhör den mellersta militärregionen och enligt Försvaret är det fortfarande låg risk för ett väpnat angrepp, men däremot finns det risk för cyberattacker, säger Johanna Harling.

Sverige har ett totalförsvar, ett både militärt och civilt försvar, och vi är alla en del av totalförsvaret.

På webbsidan ”Totalförsvar och civilförsvar” finns en länk till en sida där MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med Försvarsmakten satt ihop en timmes webbutbildning i film och text för den som vill lära sig mer om vad vårt totalförsvar innebär.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se