NYHETER 2020-05-22 KL. 09:27

Hunduppfödaren: ”Jag hinner knappt svara på alla mejl”

Av Hege

Hunduppfödaren: ”Jag hinner knappt svara på alla mejl”

AVKOPPLANDE. En kvartett vovvar samlas runt Emma.
Foto: KERSTIN HEDIN

Hunduppfödare i Vallentuna har sett en kraftig ökning på efterfrågan av valpar så här i coronatider.

Vore det inte perfekt med en hund nu när alla ändå jobbar hemifrån? Den tanken har slagit många, det visar det ökade intresset för att köpa hund just nu.

– Det är så mycket att jag knappt hinner svara på mejl. Det brukar vara mycket på våren med kanske ett mejl om dagen, men nu får jag fem om dagen, säger Emma Barntsjö som föder upp labradorer i Karby.
Hon har funderat över att vissa som vill köpa kanske inte riktigt tänkt på vardagen som kommer, när husse och matte måste åka till jobbet igen.
– Men det finns också de som längtat efter att köpa hund länge och tänker att det är en bra tid just nu, när man kanske inte ska göra resor i sommar, säger Emma Barntsjö.

Varnar för smuggelhundar
Det är helt omöjligt att få tag på en renrasig labrador i juni, enligt Emma Barntsjö.
– Många verkar öppna för att kunna vänta till september, och då tänker jag att de köparna inte bara ska ha valp i coronatider.

Den ökade efterfrågan syns i hela Sverige. Nyregistreringen av valpar i Svenska kennelklubben, SKK, visar på en tioprocentig uppgång i år jämfört med samma period förra året. Webbplatsen köpahund.se har haft 66 procent högre trafik under våren 2020 som samma period 2019.
– Uppfödarna berättar att det är väldigt många som får ställa sig på väntelista. En del kanske måste titta på en annan ras än vad man önskat om man vill ha en hund just nu, säger Hans Rosengren, presstalesperson för SKK.
Det finns varningsflaggor kring att hundarna ska bli ”sommarkatter” som man inte tar hand om ordentligt när arbetslivet återgår till det normala.
– Men en valp kostar runt 15 000- 20 000 kronor, och förhoppningsvis ska priset hindra. Man hostar inte bara upp den summan, säger Hans Rosengren.

Blandraser och smuggelhundar är något SKK vill varna för.
– Köper man blandras vet man inte vad man får, man kanske blir lurad när det gäller hur frisk den är. Titta efter att valpen är registrerad i SKK av en uppfödare. Då gäller också konsumentköplagen.

En del som köper blandras kanske gör det med hänvisning till att renrasiga kan få olika defekter.
– Man försöker driva avel på så friska djur som möjligt. Med en blandras kan en del nackdelar följa med, och man vet inte vad man får, säger Hans Rosengren.
En annan sak att se upp med är påståenden om att hundar är allergifria.
– Det finns inga allergifria hundar.