NYHETER 2024-04-11 KL. 09:00

I Lindholmen lär sig seniorer konsten att falla

Av Victoria Sid

I Orkesta bygdegård i Lindholmen har en skara äldre Vallentunabor samlats för att träna på att falla. En kunskap som kan ha betydande vikt för att undvika skador när olyckan är framme. Kursen hålls av Lindholmsbon Claudia Johansson som grundat Vallentuna Judoklubb.

– Det är roligt att det är träningsbart, säger Claudia Johansson.

I Lindholmen lär sig seniorer konsten att falla
JUDOBALANCE. Claudia Johansson har jobbat med fallträning sedan år 2019. I projektet Judo4Balance ökar det Svenska judoförbundet falltryggheten för äldre. Foto: Victoria Sid

I bygdegården i Lindholmen tar judomattor, även kallat tatamimattor, upp golvytan i halva salen. Dagen till ära har nya pilatesbollar tagits med. På dagens fallträning är det riktiga veteraner som tränar. De flesta har varit med i några terminer och har kommit långt i sin fallteknik.

– De har det i ryggmärgen, säger Claudia Johansson.

Lars Lindstaf, 73, är en av deltagarna på fallträningen. Han är paniskt rädd för att trilla och slå sig. När han gick i pension lovade han sin fru att börja rida med henne, något som var lättare sagt än gjort.

– Jag som är så rädd för att trilla, säger Lars och skrattar innan han fortsätter:

– Jag har ändå åkt av hästen några gånger men jag har inte slagit ihjäl mig. Tänk om jag hade fått lära mig det här när jag gick i skolan. Vad mycket lättare livet hade blivit.

FALLKURS. Varje år sker 270 000 fallolyckor varav 70 000 av olyckorna kräver sjukhusvård. 1 600 av olyckorna leder till dödsfall. Fallolyckorna kostar samhället 25 miljarder kronor per år. Foto: Victoria Sid

Balans, fallteknik, motorik och styrka är grundpelare i träningen. En stor del är även att ha strategier för att ta sig upp och komma ner. På golvet ligger deltagarna utspridda och med hjälp av en pilatesboll i händerna håller de upp huvudet medan de rullar runt från rygg till mage.

– Oftast när man har ramlat finns en risk för att man inte har strategier för att ta sig upp och rotationen möjliggör att de har styrkan och vetskapen om att man kan förflytta sig på olika sätt, säger Claudia Johansson.

Stort samhällsproblem

Att ha kunskap om hur man faller kan vara livsnödvändigt. Varje år skadas 270 000 personer i Sverige i fallolyckor. 70 000 av personerna skadas så allvarligt att de läggs in på sjukhus. Men de som vanligtvis drabbas hårdast är äldre.

– Cirka 2 000 äldre personer dör. Med förebyggande insatser kan många fallolyckor förhindras, säger Claudia Johansson.

Med träningen skapas en vana och beredskap för att falla. Det kan lindra eller helt och hållet förhindra fall. Men kunskapen är en färskvara som man behöver underhålla kontinuerligt.

– Allt det vi lärt oss inom judon med fall kan vi ge tillbaka. Det är lite av den här satsningen. Att ge tillbaka. Den här kunskapen är livsavgörande. Man kan koppla det till simning, kan du inte simma drunknar du. Desto mer du simmar, desto mer kan du slappna av och vara trygg, säger Claudia och fortsätter:

– Man kan ändå ha riktigt otur och slå i huvudet men med medvetenhet och att vänja och stärka kroppen och förbereda sig för situationerna kommer man hantera det bättre.

Foto: Victoria Sid

Fallrädsla

Claudia Johansson upplever att många som vänder sig till kursen har ramlat och fått en fallrädsla. Om rädslan är stark kan det ta tid att komma över den och att personerna vågar utmana sig själva. Deltagaren Clas Friström, 81, är gruppens nyaste tillskott och han jobbar på att våga utmana sig själv.

– Jag är lite feg så jag vågar inte riktigt ramla, men det kommer mer och mer, säger han.

Janny Thomenius, 63, började gå på fallkursen för att jobba mer med sin balans, koordination och rörlighet. För några år sedan var hon med om en cykelolycka som hon har kämpat med att ta sig tillbaka ifrån. Men för henne sitter ingen fallrädsla kvar.

– Förra sommaren jobbade jag i trädgården och tappade balansen och då märkte jag hur smidigt jag kunde fånga upp mig själv. Man lär sig, nu är det bara teknik och att man gör det reflexmässigt, säger hon.

Om veteranerna hade hamnat i en situation där de faller hade Claudia Johansson känt sig trygg. De har fått redskapen och träningen som krävs för att ta sig upp och larma.

– Man vill skapa en vana och att de får en strategi och tanke om hur de ska falla. Det finns en beredskap. Det kan lindra fall eller göra att de inte faller alls, säger Claudia Johansson.