NYHETER 2025-06-26 KL. 09:30

Karl knep finalplats i bästa beredskapsbröd

Av Victoria Sid

Att Vallentuna stenugnsbageri kniper finalplatser börjar tillhöra vanligheterna. Men den här gången skickade de fram en ny tävlande i en något uppseende tävling. Att ta fram Sveriges bästa beredskapsbröd.

– Det är inte en rolig tävling eller en rolig anledning till att vi håller tävlingen men samtidigt är det bra att kunna bidra, säger tävlande Karl Lindh, på Vallentuna stenugnsbageri.

Karl knep finalplats i bästa beredskapsbröd
FINALIST. I en tävling för att ta fram ett nytt recept på ett beredskapsbröd knep Karl på Vallentuna stenugnsbageri en finalplats med ett potatismos och lingonsyltbröd. Foto: Victoria Sid

När Karl fick höra om beredskapsbrödstävlingen av en kollega blev han först illa till mods över att tänka på i vilka tider brödet skulle användas i. Men när idén fick mogna började den kännas som en kul utmaning. Förra veckan hölls bedömningen där Karl var finalist.

– Jag hade lite svaga förhoppningar men bagerilandslaget tog hem det, berättas Karl.

Brödet som han tävlade med utvecklade han för ett år sedan med sötpotatis och smält smör som utgångspunkt. Men för att anpassa brödet till vad man brukar ha hemma och kan förvara i beredskapstider böts sötpotatisen ut mot potatismospulver och smöret mot lingonsylt.

– Det gick väldigt bra, och en kollega gav mig idén att tillsätta lingon istället för smöret. Redan på andra försöket var jag nöjd och på tredje skickade jag in mitt tävlingsbidrag.

En viktig del i framtagandet och smaksättningen av brödet för Karls del var att det skulle passa alla familjemedlemmar. Stora som små.

– Att göra bröd nyttigt är ganska lätt men jag ville ha ett bröd som skulle kunna passa oavsett ålder på familjemedlemmen. Det här tror jag skulle fungera oavsett, säger Karl.

Trots att det inte gick hela vägen för potatismos och lingonsyltsbrödet kände ändå Karl att det här var hans typ av tävling i jämförelse med tävlingarna som kollegorna ställt upp i.

– De andra har haft en mer utmanande form av tävling, jag behövde bara göra ett bröd i mitt eget bageri och ta med mig det brödet och presentera. De andra har behövt göra sina tävlingsmoment på plats och bedömas på hur de arbetar.

Men trots att han tog sig till finalen vet han inte om det blir fler tävlingar för hans del.

– Man ska aldrig säga aldrig.