NYHETER 2020-02-21 KL. 08:29

Kerstin, 83, är en hårding på gymmet

Av Peter

Kerstin, 83, är en hårding på gymmet

Slagen kommer så tätt att kameran inte riktigt hinner med när Kerstin Lundberg slår mot sin sparringpartner, och det smäller högt vid varje träff. Lika tuffa är hennes kicksparkar. Det är svårt att tro att det bara är två år sedan Kerstin började med thaiboxning, och lika svårt att tro att hon är 83 år gammal.

–Jag började med vanlig boxning, men sedan kom Thaiboxningen igång och det var ännu roligare. Thaiboxning är långt mer utmanande, det är en väldigt hård sport med mycket sparkar och olika sorters slag. De kräver helt olika teknik, så jag kör inte vanlig boxning längre.

Håller tillbaka åldrandet
Kerstin beskriver sig som en glad amatör.
–Jag går inte matcher, men när man tränar och sparrar tar man ju i för fullt! Vill man vara lite tuffare så får man sätta på sig skydd, för det är varken färre eller försiktigare slag än i vanlig boxning.

Hon säger att det till stor del är ren tur att hon klarar av en så hård sport.
–Man kan hålla tillbaka åldrandet en del genom att träna och äta rätt, men visst handlar mycket om tur om man får en kropp som fungerar och orkar eller inte. Sedan är kroppen inte lika pigg som när man var yngre, men det gör det bara viktigare att hålla igång den. Även om jag har motionerat hela livet så har det aldrig varit så organiserat som sedan jag började på Korpen när jag blev pensionär för snart 25 år sedan.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Just nu är hon på Korpen sju dagar i veckan.
–Men det beror på hur passen ligger, och jag är bara här någon timme om dagen. Jag har många andra intressen, föreningar och en trädgård att sköta. Visst kan ta emot när man ska iväg och träna, särskilt på söndagskvällar. Men man ångrar aldrig att man kommit iväg, och ju mer man tränar desto mer orkar man. Tiden är inget problem, när jag jobbade var jag ju borta tio timmar varje dag.

Hennes tips till är att man ska utmana sig själv och våga prova allt.
–Då ser man om man tycker om något. Själv gillar jag gruppträning, att sitta ensam i maskinerna är inget för mig och spinning är vansinnigt tråkigt – att sitta på en cykel i en timme!