NYHETER 2021-01-15 KL. 09:23

Lars Carlsson hoppas på en Europaresa i sommar

Av Anneli

Lars Carlsson hoppas på en Europaresa i sommar

LÄNGTAR TILL ÄVENTYR. Bilden är tagen innan pandemin, när Lars Carlsson planerade för sin 100:e resa.
Foto/Arkiv: UFFE LINDEBORG

”Det sorglösa resandet är satt på paus”

För ett år sedan hade Vallentunas mest beresta politiker, centerpartisten Lars Carlsson, besökt 99 länder. År 2020 skulle han spränga 100-vallen. Men så kom pandemin.

Frågan är hur det gick sedan. Blev det en resa till ett nytt land?
– Det blev resan till Tunisien där i början av året. Det 99:e landet i ordningen, sedan gick det inte att resa utomlands, säger Lars Carlsson.

Som så många andra semestrade han istället på hemmaplan. Han besökte Vallentunas badplatser, nyttjade utegymmen och passade på att titta på alla runstenar som finns i kommunen.

Men det blev faktiskt också en utlandsresa.
– När det såg bra ut i Sverige i början av hösten, då fanns ett fönster på tio dagar när Finland och Åland öppnade, så då var jag till Åland.

Men eftersom han har sommarställe i Kapellskär var det långt ifrån första gången han tog båten till Åland.
När vaccinet rullas ut till allmänheten nu i vår och fler och fler blir vaccinerade, går det förhoppningsvis att resa snart igen. Som så många andra hoppas Lars Carlsson mycket på vaccinet. Kanske kan han snart resa till något av Europas länder som han ännu inte besökt.

– De länder jag funderar på är Armenien, Georgien, Albanien och Moldavien. Nu ska man ju hålla sig borta från flyg och trängsel, så det blir kanske en bilresa istället, under ansvarsfulla former. Som politiker måste man följa restriktionerna fullt ut.
Resandet, så som det såg ut före pandemin, är förändrat och kommer inte att bli sig likt på länge, tror Lars Carlsson. Orsaken är både pandemin och klimatfrågan, som gör att han funderar mycket på sättet att transportera sig.

– Det sorglösa resandet är satt på paus. Det kommer inte vara lika lätt att ta en snabb, enkel resa, typ en weekend framöver. Att ta flyget Stockholm-Malmö låter som forntid numera, när det finns tåg. Nu är det möjligt med elflyg, även om det bara är för jättekorta destinationer än så länge, Gotland-fastlandet kanske kommer att bli möjligt med elflyg.
Vilket är ditt drömresmål?
– Att korsa Atlanten med passagerarfartyg, göra en gammal klassisk resa med båt, det hade varit kul, även om jag har varit i USA. Vissa länder i Oceanien som är hotade på grund av klimatförändringarna till exempel Maldiverna med en höjd över havet på bara några meter, de vill jag gärna besöka. Samtidigt vill man ju inte vara en miljöbov. Fiji skulle jag gärna åka till också. Men det känns svårare att säga något nu, säger Lars Carlsson.

På sina resor tycker han om att vara aktiv. Inte bara ligga på stranden, utan gärna bestiga höga berg och ge sig ut för att se en solförmörkelse. I december 2020 skulle han ha varit i Chile för att se en total solförmörkelse, men resan ställdes in. Nästa gång det sker är i Antarktis i december 2021.
– Drömmen vore att kunna åka med ett forskningsfartyg när de har övningar i Antarktis, säger Lars Carlsson.