NYHETER 2020-02-21 KL. 08:26

Mega vill locka tjejer

Av Peter

Mega vill locka tjejer

"Killarna kommer hit ändå"

Tjejerna dominerade fritidsgården Megas stora invigningsfest i fredags.

Inte bara för att det var långt fler tjejer än killar bland besökarna, det var också de som hade bestämt allt från vilken musik som skulle spelas till att det skulle vara godis, chips och sockervadd till alla!

–Det blev precis som vi ville ha det, säger Aleksandra Pasicka. Inte bara festen, utan hur hela Mega ser ut. För ett år sedan berättade personalen på Hjälmstaskolans fritids att det skulle flytta hit. Först blev jag jätteledsen, men sedan frågade de om jag ville vara med i en grupp som skulle få bestämma hur det ska se ut här. De satte ihop en grupp med sex tjejer och fyra killar, och så hade vi möten med personalen och de har verkligen lyssnat på oss. Vi hade massor av idéer om vad man skulle ha i olika rum, och de har tagit med allt!

Jasmine som också varit med och planerat hoppas att gruppen kommer fortsätta att hålla ihop.
–Vi har tänkt att vi ska samla in pengar på olika aktiviteter här, som att baka och sälja i cafeterian eller ha konstkurser för yngre i målarrummet. Det mesta av pengarna ska gå till Mega, men en del ska gå till oss som är med och arbetar så att vi kan göra saker tillsammans.


igcaption>Foto: PETER PALMQUIST

Trygg miljö för alla
Torsten Tummen Scott påpekar att det inte handlat om att skrämma bort killar, utan att se till att tjejerna också vill vara här.
–Det är något man alltid strävar efter. Killarna kommer ändå, men tjejerna är svårare. Den sista tiden på Nova var det nästan bara killar där och det blev en del bråk. Det berodde mycket på att miljön kändes osäker, det var mörkt och vi kunde inte ha överblick överallt. Folk kunde smita in och det fanns för många ställen att smyga undan på, särskilt övervåningen var väldigt svår att ha koll på. För att få alla att känna sig välkomna här på Mega har vi skapat miljöer som både upplevs och är trygga. Det handlar om saker som att vi i personalen både är synliga och kan se överallt. När man står i serveringen här så ser man ut över hela salen, och likadant om man är i allaktivitetsrummet. Det är ljust, och ingen kan smita in utan att vi ser det.

Mycket häftigare här
Och ungdomarna gillade verkligen vad de såg på festen.
–Det finns så mycket olika saker att göra att man alltid kan hitta något som passar, om man vill spela pingis, hålla på med konst eller laga mat i köket vid cafeterian. Och det är så mysiga möbler där man sitta tillsammans i olika stora grupper.

Även ungdomarna från Klubb Cosmos för de med funktionsvariationer har haft en grupp som fått komma med önskemål.
–Vi ville ha ett musikrum, och en plats att spela TV-spel, och det har vi fått, säger Somphong och Bobby. Nu kommer Cosmos att växla mellan Mega och Teknikvägen där vi varit det senaste året. Det är nog bra, för även om Mega är mycket större och häftigare finns det några som gillar att det är litet också.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

En grupp äldre från Träffpunkten var imponerade av Mega, men var minst sagt tveksamma till att flytta sin verksamhet hit.
–Det är verkligen fina lokaler för ungdomar, men ska de ha verksamhet för äldre måste de köpa helt nya möbler. Sittpuffar på golvet och höga barstolar är ingenting för oss. Dessutom är det svårt för många av Träffpunktens besökare att ta sig hit. Men visst finns det saker som kan vara bra för oss också, som att det finns en scen för körverksamhet, ett kök för matlagningskurser och att man kan måla här.

Oppositionsrådet Jaana Tilles höll med om att Träffpunkten ska få finnas kvar där den är nu.
–Det här är så mycket bättre än gamla Nova för ungdomarna, så ljust och fräscht och med plats för olika aktiviteter. Det kan bli bra aktiviteter också för äldre här, men Träffpunkten på Allévägen behöver också vara kvar. Inte minst för att de ska kunna fortsätta med alla kvällsträffar som inte kan vara här när fritidsgården är öppen.

Jasmine sammanfattar kvällen – den blev precis som ungdomarna önskat!
–Vi vill att det ska vara mycket folk, fester utan alkohol, och bra stämning – och det blev det redan från dag ett. Det här kommer bli perfekt!