NYHETER 2021-06-30 KL. 15:12

Ny app gör återvinning lättare

Av Hege

Ny app gör återvinning lättare

DIGITAL KOLL. Snart blir det möjligt att ha koll på om den lokala återvinningsstationen är nytömd eller inte.
Foto: THODONAL/ADOBE

Via en app ska vallentunaborna kunna lära mer om återvinning. Men det ska också gå att se när stationerna tömts, så att man slipper komma till en överfull station.

Efter sommaren kommer en avfallsapp för olika avfallsfrågor i Vallentuna finnas, för Iphone och Android.
– Det blir samlad information om turlistan till den mobila återvinningscentralen och hur man hittar till närmaste återvinningsstation. I appen finns också länk till producentansvarigs hemsida där man kan se när en återvinningsstation senast tömdes och när den töms nästa gång. Dessutom finns en sorteringsguide med information om hur värmeljuskoppar eller invasiva arter till exempel ska sorteras, berättar Maria Sundesten, renhållningshandläggare på kommunen.

– Det blir också aktuell information om driftstopp eller andra händelser, som går att få som pushnotiser till mobilen. Mycket finns på hemsidan men vi tänker att många inte går in där utan vill få informationen till sig på ett mer lättillgängligt sätt. Med appen tror vi att det blir lättare att få ut viktig information och det känns jätteroligt. Många andra kommuner har den här appen och de har fått mycket högre kundnöjdhet, säger Maria Sundesten.

Inget klart för Lindholmen
Problemet med att den som bor i Lindholmen måste åka till Ormsta eller Ekskogen för att återvinna kvarstår.
– Många tror att det är kommunen som har ansvar för förpackningsinsamlingen, men det är producenternas ansvar att hålla med återvinningsstationer. Vi hoppas att det blir en lösning för Lindholmen för vi vet att det är ett problem. Kommunen har tagit fram mark och det här har gått hela vägen till politikerna. Dialogen med producentansvarig pågår, men än så länge är ingenting klart, säger Maria Sundesten.