Färg på möbler, golv och väggar. Skador på inventarier och lokaler. Omklädningsrum där takplattor och duschdraperier dras ner och soffor sparkas sönder. I oktober har flera polisanmälningar om skadegörelse gjorts på Bällstabergsskolan och rektorn tror att det sker i protest mot det nya mobilförbudet.
– Det nya i år är att vi är en mobilfri skola och att det gäller alla årskurser. Det kan ha triggat i gång elever som vägrar lämna ifrån sig sin mobil, säger rektor Marie-Louise Yllner-Geuken.
Utöver de två polisanmälningar som Vallentuna Nya tagit del av har ytterligare några polisanmälningar gjorts under hösten, berättar rektor Marie-Louise. Men vilka som gjort det vet hon inte exakt.
– Det blir väldigt svårt att veta då det råder en tystnadskultur, elever berättar inte. Vi har gjort polisanmälan av händelserna då det handlar om ren skadegörelse. Det är inte hundralappar som det förstörts för, utan tusenlappar.
Började före sommaren
Skadegörelsen började i liten skala redan före sommarlovet i år. Men då var det mer att betrakta som bus, berättar Marie-Louise Yllner-Geuken.
– Sista månaden har det eskalerat. Vi var tvungna att sätta ner foten och anmäla. Vi har inte klassat detta som olycksfall, utan det är medvetet gjort. Nu får polisen ta över och utreda detta. Vi känner att skolpengen ska gå till elever och till läromedel, säger rektor Marie-Louise.
På skolan finns ett äldre övervakningssystem i korridorer, men inte på andra håll som i till exempel klassrum. Efter att omklädningsrummen vandaliserades har idrottsläraren fotograferat rummen före och efter lektionen, för att ha bevis, berättar Marie-Louise.
– Men vi vet ju inte vem i en grupp som gjort något, om det skulle ske något, säger rektor Marie-Louise.
Mobilförbud trolig orsak
Exakt varför skadegörelsen skett är inte klarlagt. Men enligt rektorn hör det ihop med det mobilförbud som finns på skolan.
– Det nya i år är att vi är en mobilfri skola och att det gäller alla årskurser. Det kan ha triggat i gång elever som vägrar lämna ifrån sig sin mobil. När vi ser någon med mobiltelefon i skolan säger vi till, men det finns elever som vägrar lämna ifrån sig den och det blir mycket tjafs.
I början av terminen såg skolan en positiv effekt av mobilförbudet. De kom i gång med lektionerna snabbare. Alla på högstadiet har dessutom en chromebook, en skoldator, så de kommer ut på nätet ändå under dagen, påpekar rektor Marie-Louise.
– Men sen var det ett fåtal som blev ett gäng, som vägrar lämna ifrån sig mobilerna.
Så detta hör ihop med skadegörelsen som skett på skolan?
– Ja, det blev lite av en maktkamp, vissa har ett beroende av mobilen upplever vi. Det hör ihop med skadegörelsen, de vill protestera, ”min nalle”.
Vet ni vilka det är som utfört skadegörelsen?
– Det är styrt till en årskurs på högstadiet och det har utkristalliserat sig till cirka tio elever, säger Marie-Louise och fortsätter:
– Enskilt är alla elever fantastiska och vet precis vad de får göra och inte, men när de kommer ihop sig i en grupp det är då det går överstyr.
Stormöte med polisen
Efter den senaste tidens omfattande skadegörelse kallade rektorn till stormöte med alla elever och vårdnadshavare. Foton som tagits på skadegörelsen visades. Ungdomspolisen medverkade på mötet och berättade om vad lagen säger.
– Det stora flertalet elever sköter sig. Men vi informerade om att vi kommer att följa upp regler som bryts enligt vår konsekvenstrappa. Det första som sker är ett möte med vårdnadshavare och elev. De vårdnadshavare som var med visade sitt stöd och tyckte detta var självklart.
Hur är arbetsmiljön i övrigt på skolan?
– Vi har ett väldigt bra arbetsmiljöklimat. All personal har en samsyn om vad som är rätt och fel. Så vi hoppas nu få bukt med detta, säger Marie-Louise Yllner-Geuken.